Filatelista

»Ivo Lola Ribar 1916—1943. Studirao na Pravnom fakultetu u Beogradu a 1935. postao član SKOJ-a, 1936. član KPJ. Sudeluje na Međunarodnoj omladinskoj konferemciji u Brislu Zajednici za mir slobodu i kulturu u Parizu i Žemevi, Izabran za sekretara SKOJ-a a na Petoj konferenciji za člana CK KPJ. Januara 1940. interniran u logor u Bileće, Učestvuje u organizaciji ustanka maroda Jugoslavije, kao člam Vrhovnog štaba NOV i POJ bio je u Srbiji, BiH, Hrvatskoj, putovao u Zagreb i Slovemiju. Pripremio prvi Kongres Amtifašističke omladine Jugoslavije. Oktobra 1943. određen za šefa vojne misije NOV i POJ i poginuo kada je trebalo da odleti na Sredmji istok...«

Dugogođdišnji predsednik Saveza filatelista Jugoslavije i dr. Ivan Ribar više puta nam je govorio da bi želeo da se ma našoji marci роjavi i njegov LOLA, ali on na tome nesme da insistira jer zna da je živ, kako bi se njegov skromni Lola naljutio.

Skromni Lola Ribar bi se sigurno i na ovaj mapis naljutio, što ga predlažemo, kao što se i mi ljutimo što ga izdavačka politika ZJPTT zaobilazi. Ljutimo se zato što znamo da su se kneževi ii fratari postarali da ih pored istonije svakodnevno pominju u crkvama, manastirima i samostanima, naravno i u našim Poštama, pa sa pravom tražimo da se barem pored njih i junaci našeg vremena u Poštama pomenu. Dušan Glavonjić

ВЕСТИ ЗАНИМЉИВОСТИ

Аца М. Александрић, секретар СФС

е Филателисти који се интересују за марку Уједињених нација могу ове марке директно наручити преко следеће адресе:

SERVICE EUROPEEN DE L'ADMINISTRATION РОЗТАГЕ DES NATIONS UNIES 1211 GENEVE 10, ŠVAJCARSKA

Поштанске марке Уједињених нација су носиоци поруке за миру свету. Ове марке обрађују уметници свих раса и вера, штампају се у свим деловима света и продају се у корист међународне организације коју сачињавају скоро сове земље света. Оне имају популаран универзални карактер и мотиве. Број сакупљача ових марака у сталном је порасту па се њиховом потражњом и цене ових марака расту.

е Сваке године СФС организује строго тематске филателистичке изложбе посвећене просави Дана ослобођења Београда. Иако су ове тематске изложбе веома погодне за пропаганду филателије, које свакако треба и у будуће одржавати мислим да је неопходно да се укаже и на један, по моме мишљењу недостатак строте органичености избора материјала. Ограничавати материјал на једну тему то уједно значи и форсирати сваке године једне те исте излагаче. Са друге стране овакви експонати неминовно повлаче за собом излагање слика са веома мало или уопште без марака. Мишљења сам да у будућим организацијама оваквих изложби треба обавезно планирати два дела изложбе. Први се може посветити одређеној теми а у другом треба дозволити излагање класике и марака уопште, са чиме ће се створити простор да за изложбу буду заинтересовани и филателисти и грађани који су љубитељи или симпатишу марке и филателију.