Filatelista

Mihel katalog maraka evropskih zemalja za 1973. godinu pokazuje tu vrstu pretenzija.

Kao i prošlogodišnji i ove Mihel je podeljen u dve knjige. Međutim, dok je prošlogodišnja podela bila tehničko pitanje, ovogodišnja ima upadljivo političke pretenzije, jer je Evropa podeljenja na Istočnu i Zapadnu. Da je politički momenat bio odlučujući, navodimo dva primera: Albanija i Čehoslovačka su u Istočnoj Evropi, a Finska Turska u Zapadnoj iako su geografski (to i osnovci znaju) znatno istočnije od onih prvih. Čudna geografija!

Jedno je da ovakva podela nema nikakve veze sa geografijom. Da su u katalogu data prava imena: kapitalističke i socijalističke zemlje, to bi se Još moglo i pravdati.

Jugoslavija je u Mihelu svrstana u Zapadnu Evropu, a to znači u kapitalističke zemlje. Lepe su to želje ove izdavačke kuće. I ne samo njene. Gde se Jugoslavija geografski nalazi, sasvim je jasno. Ali je isto tako jasno da je ona socijalistička zemlja i da ničije, pa ni Mihelovo svrstavanje u tom pogledu nema značaja.

Jugoslovenski filatelisti skupljaju marke svih zemalja i oni se koriste katalozima u kojima se najlakše snalaze. Mihel će to učiniti, те oslobodi političkih pretenzija kojima je obojen ovogodišnji

talog.

P. Nikitović

ПРИЗНАЊЕ САВЕЗУ ФИЛАТЕЛИСТА СРБИЈЕ

Савез филателиста СССР упутио је писмо Савезу филателиста Србије 13. децембра 1972. године у коме се аттету на учешћу на изложби марака поводом 50 годишњице стварања и у знак пажње додељује спомен МЕДАЉУ.

вјетског Савеза