Filatelista

Први светски рат затекао је Београд са развијеном поштанском мрежом, а из дана помињемо посебно један поштански жиг историјског значаја Команде одбране Београда.

У току окупације Београда у Првом светском рату у Београду функционише Аустроугарска бојна пошта, понова са германизованим именом „Белград" за потребе окупатора, а њом се служи и окупирано становништво града. Писмоносни саобраћај био је у надлежности Аустријске војне поште и њене цензурне службе, а телеграфски у надлежност Мађарске бојне поште.

После трогодишње окупације Београд је поново ослобођен крајем 1918. године и до априлског рата 1941. године поштанска служба функционише са карактеристикама тадашње југословенске поште. Од 1923. године уводи се и нови вид поштанске службе-ваздушна пошта, коју у првој деценији карактеришу поштански жигови и за ваздушну пошту и налепнице за ваздушну пошту.

Краће време после Првог светског рата (двадесетих година овог века) у Београду је радио поштански уред руске емигрантске поште, са поштанским жигом у ћирилици на руском језику — Руска пошта Београд.

Од априла 1941. године, па до ослобођења Београда октобра 1944. године функционише поштанска службе у Београду са поштанским жиговима на српскохрватском језику, али са немачким фашистичким цензурним жиговима. Нису нам познати посебни поштански жигови немачке фашистичке бојне поште у Београду.

Од ослобођења Београда, 20. октобра 1944. године у прво време функционише (делом и 1945. године) уз редовну пошту и редовна цензура (рат је био још у току). Од тога времена развија се кроз обнову и изградњу Југословије и поштанска служба у Београду.

У Београду је у оквиру посете покретне изложбе марака Уједињених Нација у изложбеном камиону на Тргу Маркса и Енгелса функционисала истурена пошта Уједињених Нациј. Ова пошта имала је пригодни поштански жиг у латиници на српскохрватском језику 19. и 20. УП! 1966. године, а примала је поштанске дописнице за ваздушну пошту од 11 центи, које су биле накнадно жигосане и поштанским жигом матичног уреда у Њујорку.

Ово је био историјски пресек поштанске службе Београда. Никада неће бити могуће остварити једну збирку која би окупила у целини поменути материјал, јер многи примерци су сачувани тек у једном или пар примерака,

ČLAVNOVI DRUŠTVA BEOGRADA

Novi žiro-račun našeg društva: Savez filatelista Srbije, društvo Beograd 60806-678-14653.

Ako želite da vam obezbedimo sva naša izdanja maraka za ovu godine, a nemate vremena da redovno dolazite na sastanke, uplatite 200 dinara na gornji račun.

Napominjemo vam da društvo nema sredstava da za vas čuva serije, koje vam inače kao članovima pripadaju, pod uslovom da ih na vreme uplate.