Filatelista

gleda normalno kao što je izgledao. Velika je tuga za izgubljenim markama. Vlasnik nestalog klasera trebalo je popodne da se sastane sa partnerom sa kojim se dogovarao u klubu dok su međusobno razgledali marke. Popodne uz obaveznu crnu kafu pričale su se tužne priče o izgubljenim markama a pale su i sve moguće kritike na račun društva. Najzad je domićin uzeo svoju torbu koju je imao pre podne u klubu da izvadi svoje marke. I na zaprepašćenje obojice izvadio je i pružio nestali klaser.

e TULUZA — će biti mesto u kome će se od 9—12. juna 1973., održati Kongres filatelističkih društava Francuske,

e BADEN-BADEN (Nemačka) — U vremenu od 6—8 aprila ove godine, održana je XI Filatelistička izložba organizovana u kooperaciji Francuskih i nemačkih filatelista. To je jedanaest godina prijateljstva filatelista ovih dveju zemalja. Možda, što ne može politika može filatelija!

e VRAČAR — jedno od najstarijih filatelističkih društava u Beogradu konačno je dobilo svoje društvene prostorije. Ako želite, da u prijatnom razgovoru i razmeni maraka provedete nekoliko časova, posetite sastanke koji se održavaju u ulici Generala Ždanova 32, svake subote od 10—13 časova.

e OUN — u vezi akcije za okupljanje dobrovoljaca stručnjaka i drugih koji žele da pod izvesnim uslovima ove organizacije rade na raznim stranama sveta gde je potrebna pomoć, ova organizacija pustiće u tečaj prigodnu seriju maraka posvećenu ovom planu a preko svoje Poštanske uprave u Ženevi.

e POŽAREVAC — Ako posetite ovo mesto nemojte propustiti priliku da posetite filateliste društva „POMORAVLJE”. Ovo društvo okupilo je preko 60 članova i sva njegova aktivnost vezana je za sekretara omladinca Mihajla Miloševića. Sastanci se održavaju u preduzeću „ELEKTRO-MORAVA” svakog petka od 18 časova. Najveće interesovanje članova je za čiste marke naše zemlje a od stranih zemalja popularne su Republika Gvineja i Papua, kao i marke na temu Olimpijada i reprodukcija umetničkih dela.

e KOMPAS — Poslovnica Novi Sad. — U saradnji sa društvom filatelista u Novom Sadu Kompas organizuje posetu Svetskoj filatelističkoj izložbi „POLJSKA 72” u Poznanju, od 16—23. avgusta Ove godine. Za bliža obaveštenja treba se obratiti na adresu: KOMPAS—JUGOSLAVIJA, Poslovnica Novi Sad. Rok za prijavu je 15. 5. 1973. godine.

e KOLOR KATALOG — Veliku senzaciju među filatelistima u svetu a naročito u Zap. Nemačkoj izazvao je novi Katalog maraka Nemačke u kome su sve marke predstavljene u svojim originalnim bojama. Ovaj katalog izrađen na najboljoj hartiji u besprekornoj štampi sa briljantno postavljenom temom nemačkih maraka prosto mami filateliste da započnu generalnu zbirku ove zemlje. Cena kataloga je DM 4.—. Ako ste zainteresovani obratite se na adresu: PHILEX-VERLAG, Jurgen Ehrlich, 5 Koln 41, Roddrebergstr. 12, B R D.

e EVROPA — CEPT 1973. — Kod nekih nemačkih trgovaca već je postavljena cena za celokupna izdanja maraka CEPT-a za ovu godinu i iznosi DM 35.—. Za komplet FD koverata ovih izdanja cena je DM 55.—.

9