Filatelista

МЕ5ЗТГЛ ZANIMLJIVOSTI

Aca M. Aleksandrić, sekretar SFS

e TURIZAM — Nova serija naših jugoslovenskih franko maraka dobiće u maju mesecu još tri nove vrednosti: od 2,50 dinara (Rijeka Cr nojevića), od 0,05 dinara (Kruševo) i od 0,35 dinara (Omiš). Kako saznajemo ZJPTT će do kraja ove godine pustiti u tečaj još 5—6 novih vrednosti. Ove marke biće nešto većeg formata a u planu je da motivi budu srednjevekovne tvrđave ma teritoriji naše zemlje. Nominalne vrednosti za ove marke nisu još utvrđene.

e CRNA GORA — će iduće godine proslaviti 100 godišnjicu od izlaska prve poštanske marke godine 1874. U to vreme na tadašnjoj teritoriji Crne Gore postojale su samo tri pošte i to u Cetinju, Rijeki ı Vir Pazaru. Već 1892 neki Vaso Radovanović otvorio je na zakonu osnovanu prvu filatelističku radnju i pokrenuo osnivanje Saveza filatelista Crne Gore. U nizu raznih manifestaciia za ovu proslavu Zajednica će svakako izdati prigodnu emisiju maraka posvećenu ovom jubileju.

e VESNIK — informativni list ZJPTT u svom broju 232 od 30. 4. 35. doneo je prilog na kome su reprodukovane u originalnim bojama sve naše prigodne marke izdate u 1972. godini. Ovaj prilog izdat је ч угла Konkursa za izbor najlepše jugoslovenske marke i treba да posluži prilikom izbora. Pravo učešća imaju svi koji se zainteresuju i treba na običnim poštanskim dopisnicama samo da stave broj marke za koju su dali svoj glas. Može se glasati na neograničenom broju dopisnica i treba ih slati na adresu: PTT—VESNIK (Za izbor najlepše marke), Palmotićeva 2|V, 11000 BEOGRAD. Rok za slanje je 22. maj 1973., a učesnike očekuju brojne i vredne nagrade.

e PRETPLATA I PREDLOZI — VESNIK ZJPTT je pokrenuo polemiku sa predlozima za pretplaiu na emisije jugoslovenskih maraka. Svaki filatelista daće afirmativan odgovor, da se snabdevanje vrši putem pretplate jer je to jedini način da se svako po svojoj želji i mogućnostima snabde. Biće mnogo mišljenja i predloga, verovatno da će se iz te gomile izvući neki realno mogući i da će se na osnovu tih predloga pokušati nešto da izmeni. Međutim, među ovim predlozima interesantan je predlog druga Zvonka Zrnčića koji predlaže da se sve poštanske pošiljke upućene za inostranstvo obavezno frankiraju na poštanskim šalterima sa prigodnim markama. Ovom predlogu možda bi trebalo posvetiti veću pažnju. Istina je, da se ovde radi o finansijskom efektu zbog režijski povoljnijih troškova oko izrade koje imaju franko marke, ali svaka propaganda: ima svoje troškove.

e O ĆEMU SE GOVORI KOD NAS:

— da se od stranih maraka najviše traže marke Francuske.

— da su u velikoj potražnji tematske marke „FAUNA”.

— da je najmanja ponuda maraka stare Srbije.

— da su naši sastanci u Beogradu najposećeniji u Jugoslaviji.

e KAKAV SLUČAJ! — Na jednom našem sastanku nestao je klaser sa markama jednom članu. Kada se tako nešto dogodi čovek više ne iz-

8