Filatelista

takav sakupljač maraka ne postoji. Pored ogromne novčane vrednosti ne može se zamisliti da bi neko mogao da sredi evidentno i prostorno ovu ogromnu količinu maraka.

e LABUDOVE PESME. — Tužno izgledaju naši članovi koji grade zbirku poništenih maraka naše zemlje. Gde su te marke i gde da ih nađu a pogotovu ključne komade iz prigodnih serija. Većim delom ove marke završavaju svoje postojanje u preduzećima otpada jer se nalaze u ogromnim količinama hartije koja ide dalje industriji za preradu. Kažu mnogi: „Dajte nam naše poništene marke!”. Ali kako im dati kada ih retko ima. Zato trudite se da frankirate vaše pošiljke prigodnim Пе koje van nude određeni članovi po društvima za podelu maraka. e PTICE SU VEĆ TU — Ozelenele su livade i šume, došlo je novo proleće 1973. U zelenom ambijentu čuje se njihova pesma a u letu lepršaju njihova krila išarana najlepšim bojama. Došle su i nove marke na kojima su predstavljene ove ptice u raznim pokretima. One dočaravaju filatelistima sve lepote prirode i života. Tako je u martu ove godine | DDR emitovala interesantnu seriju maraka sa temom ptice-pevačice a povodom nedelje „Zaštite prirode”. Verovatno, da je u ovoj godini ovo najleoša serija sa motivom ptica i da će obradovati sve sakupljače ove

teme. Zadnja marka ove serije od 0,50.— pf. izdata je u tiražu od 2,000.000 komada dok su ostale vrednosti u znatno većem tiražu.

e NOVAC — je svakom potreban! Možda ne znate gde su vaše vrednosti i koliko ste bogati. Prošetajte kroz tavane i druge prostorije vaših starih rođaka, otvorite sanduke, fijoke i ormane, gde su držali svoju korespodenciju i dokumenta i to sve što nađete pažljivo prelistajte. Uvek se može naći neko pismo, žig, novina, knjiga, marka i razni dokumenti koji predstavljaju filatelističku i muzejsku vrednost. U toj gomili leži prošli život porodice, ali možda tu leži i nešto što predstavlja opštu vrednost za razdoblje prošlog veka. Ništa ne bacajte, već posetite naše sastanke gde ćete dobiti stručnjaka koji će Vam to proceniti. e KATALOG REPRODUKCIJA — U izdanju INGELORE HARTMANN, 3402 Dransfeld, Postfach 4, Lange Strasse 18, В R D, izašao je katalog umetničkih dela, tapiserije i grafike na markama svih zemalja. Katalog ima više ilustracija u boji i propraćen je informacijom o svakom delu i umetniku. Cena kataloga (535 strana) je DM 16,20.

e TEMATSKI KATALOZI. — Nemački filatelisti obogaćeni su sa još tri vrlo dobra tematska kataloga:

1. EUROPA-UNION — specijalan katalog za ozbiljne sakupljače sa 150 strana — DM 14.—.

2. FLORA — Botanika kroz filateliju sa biljkama, plodovima, korisnim drvećem i mineralima (173 strane) — DM 12.—.

3. FAUNA — filatelija o životinjama, obrađeno po sistemu sa re\ gistrom imena (301 strana) — DM 14.—.

Izdavač: Andreas Schneider & Co. K. G., 43 ESSEN, B R D.

e SKANDINAVIJA — Ako želite kontakt sa filatelistima iz skandinavskih zemalja to možete postići preko filatelističkog lista „Frimarks-

11