Filatelista

forum”. Ovo je jedan skandinavski poznat list za sakupljače i izlazi četiri puta godišnje. Svaki broj ovog lista ima priloge i oko 300 oglasa iz celog sveta. Adresa: SVEN-OLOT-PETTERSSON, Skararp, S-31058 VESSIGEBRO, Schweden.

e KUPOVINA — PRODAJA — RAŽMENA — Ako želite da nabavite retke marke za vašu zbirku ili da ustupite svoje duplikate koristite našu stranu lista za oglase koje plaćate svega 15.— dinara (4 reda). Naš list dopire u sve krajeve naše zemlje kao i u mnoge strane zemlje pa se nadamo da ćete imali uspeha.

e ODLUČITE SE:

— da za vašu zbirku napravite manko listu. — da vašu zbirku sredite na kartone propisane veličine za sve izložbe · 28 x 24 cm.

— da vašu zbirku izložite na nekoj lokalnoj ili republičkoj izložbi te ukoliko zbirka bude nagrađena da steknete pravo izlaganja i na međunarodnim izložbama.

— da napišete nešto interesantno o vašoj zbirci, partnerima, pogledima, željama i t.d., što bi nam ustupili za štampanje u listu, a čime bi doprineli da „Filatelista” predstavi naš filatelistički život.

— da uvek budete organizovani filatelista, da odgovarate društvenim obavezama i da u tom pogledu utičete na filatiliste oko vas.

— da u dodiru sa mlađim filatilistima nesebično prenosite svoje znanje, da tako stičete ugled i svojom korektnošću nikad nece dozvolite da se mladi ili novi filatelista razočara u naše društvo. |

e RICIONE —XXV — Internacionalni sajam maraka održaće se od 25—28 avgusta ove godine u palati Turizma.

e ZMAJEV NAGRADNI KONKURS. — I ove godine redakcija dečjeg lista „ZMAJ” pokreće nagradni konkurs za najbolje dečje literarne i likovne radove. Za proteklih 19 godina preko 440.000 dece učestvovalo je na konkursima. Deljene su nagrade pojedincima i školama. Uredništvo „ZMAJ”-a obratilo se i našem savezu s molbom za priloge u novcu, knjigama, markama, filatelističkom priboru i dr. Poklone treba slati na odresu: „ZMAJ”, Francuska 31, 11000 Beograd, a novac se može uplatiti na žiro-račun 60806-678-14354 sa naznakom „Za Zmajev konkurs”. Ovo je prilika da naši članovi svojim prilozima u markama i klaserima podstaknu sakupljanje maraka kod dece.

JUGOSLOVENSKI MOTIVI U INOSTRANOJ FILATELIJI

Verujem, svakn od nas je već primetio neki interesantni »domaći« motiv na inostranoj marci: neki poznati pejsaž, jugoslovensku zastavu, itd. Slučaj nije jedinstven. Razvitkom međunarodnih odnosa uopšte, a naročito u filateliji, slične fenomene u poslednje vreme možemo naći sve češće. Navodimo samo nekoliko interesantnih primera: Newton na francuskoj marci, grb Finske na marci USA, Lenin na marci Ceylona, Jolit-Curie na sovjetskoj marci. Primere imamo na hiljade, naročito zahvaljujući nekim sportskim takmičenjima.

Mislim da nam je filatelistička dužnost brigu voditi, registrovati, a kasnije i katalog izdati o svim markama, poštanskim žigovima i celinama, koje se odnose na Jugoslaviju. Predlažem da se praćenje ovog problema osnuje stalna radna grupa pri našem Savezu. Jedino na taj način ćemo imati kompletni pregled o svim tim edicijama.

12 i