Filatelista

U ČAST NIKOLE KOPERNIKA

Pridružujući se svetskoj proslavi poljskog velikana nauke N kole Kopernika, u čast 500-godišnjice njegovog rođenja u Beogradu 24. III bio u upotrebi prirodni poštanski žig. Istovremeno pozdravlj jući centralnu proslavu filatelije u čas slavnog naučnika, koja će bi letos obeležena Svetskom izložbom maraka u Vroclavu »Poljska 7. izdata je i u čas tvelikana i u čast ove izložbe spomen-karta. Deo | raža ove karte ustupljen je na poklon izložbi »Poljska 73« u cilju ši bolje saradnje sa filatelistima Poljske sa kojima su naši filatelisti p vezani mnogobrojnim prijateljskim vezama. Naša je želja da se veze u budućnosti još više prodube.

NIKOLA KOPERNI 1473 — 1973

СРПСКО ЛЕКАРСКО

ДРУШТВО | | ФЕНЦИЈА ЗА МЕДИЦИНУ __ ___РАДА – 1958, 1973. __БЕОГРАД

FILATELISTI U INDIJI

Posle izlaska prve poštanske marke u svetu i Indija je 1840 god ne dobila svoju prvu marku. Već 1897. godine dolazi do osnivanja P vog filatelističkog društva koje u isto vreme okuplja i kolekcionar taksenih maraka i nalepnica.

Razvoj izrade i upotrebe maraka kroz decenije razvijao je i fil teliju. Od maraka bez gume, sa gumom, rukom rađenih u svim obli cima i veličinama do najređih kao što je „Bichopmark”. Indija | imala i prve serije poštanskih maraka u provinciji Sindu. Tako je 195 godine g. Bartle Frere, guverner ove provincije dao izvesne reforme ki je su se odnosile i na marke. Provincija je izdala marke koje su bi u obaveznoj upotrebi samo na teritoriji Sindu. Ove marke su pozna! danas kao „Skinde Dawks” a njihov tačan datum izlaska je 1. Ju 1852. godine.

18