Filatelista

Uspeh ovog eksperimenta sa markama u Sindu doveo je do izdavanja opštih izdanja maraka za celu Indiju. Prve indijske marke štampane su litografijom u kovnici u Kalkuti već 1854. godine. Ove marke su nosile lik kraljice Viktorije, bile su nezupčane i bez gume a sa puno raznih grešaka. Filatelisti u svetu smatraju ove marke vrlo vrednim a među njima je najskuplja marka od 4 annas sa greškom „okrenula glava”. Prva godišnjica indijske nezavisnosti obeležena je serijom Pprigodnih maraka koje nose lik „Oca indije”, velikog Mahatme Gandija, velikog za Indiju a i za sav ostali svet. Ovogodišnja serija posvećena је proslavi 25. godišnjice indijske nezavisnosti.

Za filateliste u Indiji i filateliste van Ove zemlje široko je i obilno filatelističko polje za obrađivanje maraka. Od ogromnog broja Pisama sa retkom frankaturom i žigovima, od rukom rađenih maraka, raznih preštampavanja, storniranja, maraka ex-država, avio pošte pa sve do maraka današnjih dana potrebno je mnogo i mnogo filatelističke upornosti i ljubavi prema ovoj zemlji da bi se tako ogroman materijal mogao da dobavi i sredi.

Indijska poštanska uprava popularišući izdanja svojih maraka danas daje velike olakšice za sve skupljače u svetu. Kolekcionari mogu dostaviti svoje zahteve za nabavku izdanja maraka. Fdc koverata j razne literature preko: Presidency Postmaster, Philatelic Bureau, Bombay, Indija.

AMA EMBASSY OF INDIA BELGRADE Ne BEL (ISI) 321/6/73. 3. april 1973.

G. Aleksandrić Savez filatelista Srbije Sremska 6/TV

Belgrade

Dragi g. Aleksandrić,

U toku Vašeg razgovora samnom 2. aprila 1973, Vi ste izrazili želju da izdate članak o indijskim poštanskim markama. Kao što Vam je poznato Indijska Međunarodna ЕПагенаиска Izložba (INDIPEX-73) će se održati u Nju Delhiju od 14—23. novembra 1973. Veliki broj učesnika iz celog sveta već je poslao svoje pristupnice. Zbog, mnogih prijava sa raznih strana, zadnji datum za podnošenje provizornih formulara je produžen do 30. aprila 1973. U prilogu Vam šaljemo bilten sa novostima o ovoj izložbi zajedno sa člankom o indijskim poštanskim markama. Mi ćemo Vam biti zahvalni ako objavite ovu novost O INDIPEX-73, tako da svi filatelisti u Srbiji prime k znanju, i da se članak objavi u sledećim brojevima FILATELISTE.

Srdačni pozdrav, Ј. Е. Рџгћ, 5. Т. Attache (Informacije)

19