Filatelista

се усудити и једног по једног младића уводити и наша, богом нам дана места, уступати, рачунајући на ризике и промашаје, али и на оно што је у животу неминовно: да свет на млађема остаје. Треба једном заувек схватити да са ФОСИЛИМА у које наши „уважени грађани" највише верују у нашој организацији далеко нећемо стиЋи, Наши „уважени“ то морају једном увидети и тако се са својим АВЕРСОМ и РЕВЕРСОМ поставити.

Филателија је без сумње стручна еснафска организација филателиста, али по својој релативној масовности, везама са светом, јавном окупљању и наступима, она је у исто време и друштвена организација, а све што је друштвено мора и да буде друштвено а не грађанско, боље рећи малограђанско.

Време је да наши „уважени" стари филателисти то схвате, да се сада код избора у нашим Управама побрину да што више млабих доведу, да их поштено прихвате, без зависти помогну и тако нашу организацију ојачају и подмладе. Они треба управо да учине ДАНАС оно што су морали учинити ЈУЧЕ, да верују у оне који до. лазе, као што је веровано и њима, да то учине милом, ако не желе да их ово друштво на то притера силом, То би управо требао да буде реверс и аверс грађана са маском.

Душан Главоњић

ФИЛАТЕЛИЈА И КВИЗ ЕМИСИЈЕ ТВ БЕОГРАД

Сигуран сам да ће нас филателисти широм Југославије, који су гледали ТВ емисије „Два капитена" оправдано прекорети да смо од филателије направили „лакрдију" или дечју игранку. Такав прекор ми би примили, када би ове емесије гледали само филателисти, али пошто се емитују за неколико милиона гледалаца, који немају ни основне појмове о филателији, ми смо пристали и на „играрију". Ово нам је управо био најпогоднији моменат да из уских еснафских кругова изађемо на улицу у свет. Судећи према писмима које примамо, изгледа да смо ипак успели,

Ја не знам коме је и када синула идеја, коју нам је предложио Мића Орловић, да се филателија обради за квиз емесије, али знамо да су другарица ЈЕЛЕНА и друг ЛОЛА БУКИЋ, уложили доста напора и максимум стрпљења да ускладе супротна мишљења филателиста и неких другова из ЗЈПТТ, који су на овом послу сарађЂивали. Сигуран сам да друговима из телевизије, није потребна наша захвалност, па им је појединачно нећемо упућивати. Међутим исто тако сам сигуран да би у знак пажње другу Букићу морали да поклонимо једно квиз питање, на које нам може и не мора одговорити.

111 ПИТАЊЕ ЗА ЛОЛУ БУКИЋА

а) Доситеј Обрадовић 1742—1811. први Карађорђев попечитељ (министар) просвете, одлично је познавао: латински, грчки, француски, немачки, италијански и енглески језик (пазите: био је министар просвете а не спољних послова). Имао је три водиље: јединнство јужних Словена, антифеудалну демократичност и антиклерикализам. 2