Filatelista

Таква za prenos poštanskih pošiljki biće veća od međunarodne tarife za 50%, te prema tome koštaće karta 1.50 din. a pismo 3 din.

Centrala za ovaj poštanski saobraćaj nalazi se na glavnoj, pošti u Beogradu, koja prima pošiljke svakog dana do 10 sati noću te ih otprema motornim čamcem za Pančevo, odakle aeroplan ujutru роlazi za Peštu, Beč itd.

Na našoj pančevačkoj pošti mogu se pošiljke predavati do 7 sati posle podne.«

U jesen 1923. godine uspostavljena je noćna vazdušna linija između Pančeva i Bukurešta, na kojoj je leteo tromotorni avion Kodron C61, sa 10 mesta — 9. IX 1923. (slika 3). To je bila prva noćna vazduhoplovna linija u svetu.

Saobraćaj je tekao normalno sve dok nije zavladalo nevreme i hladnoća:

»Obustavljen saobraćaj aeroplana — 15. o.m. obustavljen je saobraćaj na liniji Carigrad — Pariz, te je tako i na našem aerodromu zavladao mir. Obustava saobraćaja usled hrđavog i ladnog vremena, će trajati do 15. februara 1924. g. (»Pančevac«, br. 48 od 25. novembra 1923).

Slika 3. — Tromotorni avion Kordon C61 sa deset putničkih mesta, kojim je održavana noćna linija Pančevo — Bukurešt

Red vožnje — Počev od maja 1924. godine, vazdušni saobraćaj na aerodromu Pančevo obavljan je svakog dana izuzev nedelje, po sledećem redu vožnje:

— dolazak iz Bukurešta između 8 i 9h

— polazak za Budimpeštu u 9.30 h

— dolazak iz Budimpešte između 14 i 15h — polazak za Bukurešt u 15.15 h,

ili ranije, što je zavisilo od atmosferskih prilika i vremena dolaska iz Budimpešte. Ukoliko let za Bukurešt nije mogao biti izveden posle

5