Filatelista

IZDAVAČ:

SAVEZ FILITELISTA SRBIJE 11000 Beograd, Sremska 6/IV Telefon br. 628-431 Žiro račun kod Službe DK 60806-678-11966

Po mišljenju Republičkog sekretarijata za kulturu SRS br. 413-380|73-02 od 16. 5. 73 oslobođen poreza na promet.

На прузи Београд—Атина и на петљи међународне трансверзале Ауто пута братство и јединство, налази се Велика Плана, град са близу двадесет хиљада становника. Ово веома живописно место смештено је на благим брежуљцима леве обале реке Велике Мораве и средњовековном Цариградском друму.

Велика Плана, је некада била мало место са две до три хиљаде становника, са једном школом без асфалта и паркова. Данас поред осмогодишњих и основних школа има и три средње школе, чувено аматерско позриште, подунавску ликовну колонију и на десетак ве ћих привредних предузећа.

Поред природних лепота и богатства, Велика Плана има и богату историјску прошлост. Радовањски луг са грбом великог вође првог српског устанка Вожда Карађорђа, један је од најзначајнијих историјских знаменитости овога краја.

На домаку овог места налази се црква брвнара „Покајница" коју подигоше „агатири" српског војводе Вујице Вулићевића (према народном веровању у знак покајања за неверство и издају КараБорђа). Недалеко од овог места у изванредном природном амбијенту, налази се манастир „Копорин" из ХУ века, задужбина једног од нај-

културнијих српских средњовековних владара, Деспота Стевана Лазаревића. У најновијој историји нашег народа, њиховој ослободилачкој епопеји овај крај је дао свој велики прилог. Овде се формирао и одавде кренуо на свој велики пут Други шумадијски одред са својом херојском орашком четом.

После ослобођења у Великој Плани, формирано је филателијско

друштво чији је председник и оснивач био пок. Др. Цветко Борђевић, а данас има 56 чланова.

Главни уредник Душан Главоњић

БТАМРАЕТЈА: »SAVA MIHIĆ« Zemunm, ul. Maršala Tita br 46—48 tel. Бг. 607-176.