Filatelista

25 GODINA

< ~ FILATELISTIČNE | o | ZVEZE SLOVENIJE 5 7 = e 89104 • • . СВ ~ - Bojan Pečar, Ljubljana

U motelu Jasnica kraj Kočevja 29. septembra skupili su se filatelisti skoro iz svih filatelističkih organizacija Slovenije na sveča. noj proširenoj sednici upravnog odbora FZS povodom srebrnog jubileja svoje organizacije.

. Sednicu je otvorio domaćin, sekretar Filatelističkog društva Ko. čevje, drug Andrej Arko. Posle kraćeg programa domaćeg djevojačOg pevačkog hora, skup su pozdravili pioniri iz filatelističkih kružoka društva Slovenske Konjice, najboljeg slovenačkog društva.

U svom prigodnom govoru predsednik FZS France Leskošek upoznao je sve prisutne sa uspesima i problemima Filatelistične zveze Slovenije u proteklih 25 godina. Iz opširnog referata uzmimo samo nekoliko brojki, koje do izvesne mere prikazuju aktivnost slovenačkih filatelista.

ZS je do sada organizirala 4 republičke izložbe i iednu saveznu. Pored ovih, organizirala је 105 samostalne pionirske filatelističke izložbe, i to 4 republičke, 2 savezne i iednu međunarodnu. Na svakoj od njih izlagalo je najmanje 68 pionira u 200 vitrina. Pored toga, slovenačke filatelističke organizacije priredile su 184 članskih, 25 me. đunarodnih i 187 samostalnih pionirskih i omladinskih izložbi. Istovremeno, članovi FZS sudielovali su na svim saveznim i međurepubličkim izložbama, na koje su bili pozvani.

Od početka 1964. godine slovenački filatelisti imali su učešća j na međunarodnim izložbama u inostranstvu. Sudielovali su na 43 izložbe i osvojili 8 počasnih nagrada, 26 zlatnih, 29 pozlaćenih, 53 sre. brne, 44 posrebrene, 73 brončanih medalja, 28 diploma i samo 8 certifikata o učešću na izložbama! Ove broike najbolje dokazuju da su slovenački filatelisti na izložbama u Austriji, Bugarskoj, Francuskoj, Italiji, Madžarskoj, DR Njemačkoj, Poliskoj, Rumuniskoj i Turskoj pokazali kvalitetne izloške.

nih susreta godišnje. Pored ovih susreta treba posebno pomenuti dva međunarodna kruga sudjelovanja, i to filatelista gradova Celovec, Maribor i Udine, te Grac, Ljubljana, Nagykanizsa, Szombathely, Temišvar, Trst, Venecija i Zagreb. Ova dva kruga sudielovanja predstavljaju veoma snažnu međunarodnu suradnju, koja u poslednjim godi-

redove učlan: što više mladih filatelista. Da bi taj rad sa omladinom bio što bolji, u Dripremi je detaljniji seminar, koji će uz pomoć ko-

2