Filatelista

lor Пи na najbolji način upoznati naimlađe sa osnovama filatelije. U svih 25 godina postojanja FZS se uvek borila za prava filatelista, i to protiv ključnih maraka do 1960. godme, a kasnije protiv nepravedne distribucije naših prigodnih maraka, kola ič u posledniim godinama u Sloveniji puno štetila razmahu filatelije i niene organizacije. No, slovenački filatelisti nisu mislili samo na svoia prava nego i na svoje dužnosti! Na svim svojim izložbama posvetili su naiviše pažnje našoj socijalističkoj stvarnosti i našoj revoluciji, što se najbolje vidi po tome, da je na našim izložbama sve više izložaka за specifično našim temama, kao Život druga Tita, Od oktobarske revolucije do samoupravlianja, NOR u Sloveniji i Jugoslaviji i sličnim. FZS nije zaboravila i na svoje dužnosti prema sunarodnjacima van granica naše zemlje! U svoje redove primila ie iednu slovenačku filate lističku organizaciju van naših granica, i to Tržaški filatelistični klub »Lovrenc Košir« u Trstu. lako sama nema velikih finansiiskih mogućnosti, FZS je svestrano potpomagala ovai klub u njegovom skoro 21l-gcodišnjem radu.

Na slici:

Gosti i delegati pra te izlaganje predsed-|| nika FZS Franca Le-

skošeka

cce are e uz лави

Još bi mogli govoriti o uspesima, kao recimo o izdavanju listova »Nova filatelija« i »Bilten FZS«, o filatelističkom preduzeću FILUS (poslije 5 godina rada zbog politike ključnih maraka trebalo je da prestane sa radom), o kružnoi razmeni maraka i drugom, no mislim, da je najvažnije podvući 10, да је FZS u ovom periodu и5pela uspostaviti veoma tesne veze sa slovenačkim poštanskim organizacijama, sa Savezom udruženja boraca NOR Slovenije i sa Savezom prijatelja omladine Slovenije. Puno filatelističkih akcija uspelo je baš zbog tesne suradnje sa ovim organizacijama.

Za zasluge u razvoju slovenačke filatelije, FZS ie do sada naimenovala 5 počasnih članova, među kojima i drugove Edvarda Kar. delja i Božidara Jakca, a za počasnog predsednika FZS druga Dr Ivana Ribara. Najboljim svojim članovima od 1961. godine nadalje podelila je 112 zlatnih znakova FZS. Od iduće godine dodjeljiivati će: FZS najzaslužnijim filatelistima zlatne, srebrne i brončane medalje sa likom Lovrenca Koširja.

To je nekoliko brojki i uspeha, koje smo uzeli iz opširnog referata predsednika FZS Franca Leskošeka. .

Poslije referata predsednika FZS skup su pozdravili počasni član FZS akademik Božidar Jakac, republički sekretar za urbanizam

3