Filatelista

(Preveo: Ivan Mele, Ljubljana) у

MARKE SA FOSFORESCENTNIM PREMAZOM I NJIHOVA DETEKCIJA (nastavak iz br. 154)

Izgledi

CSA je najlakše identificirati, jer je jedini britanski nosilac fosforescencije koji daje svetao odsjaj nakon obasjavanja dugotalasnim UV zrakama. To znači, da sjaji i nakon obasjavanja kroz obično prozorsko staklo.

Od tvari koje reaguju samo na kratkotalasno obasjavanje sjaji PHD duže i više zeleno od drugih. Vrlo je teško razlikovati TPA i SA, ma da mala razlika postoji.

Najbolje je upotrebiti poznate i identifikovane marke fe sa njima upoređivati i identifikovati nepoznate.

Identifikacija

Kao što je već rečeno, aparati za »opipavanje« maraka ne broје fosforesecenine trake, već samo ustanovljavaju da li je na marki Jedna okomita uska traka ili je prekrivena veća površina. Na taj način dve ili tr: okomite trake za opipač znače isto Što i premaz cele površine marke.

Iz estetskih ı tehničkih razloga često se marke preštampaju fosforescentnim nanosom preko cele površine; no to je veoma skup metod. Korisnije je nosioce fosforescencije dodati pri izradi papira, umesto mešati ih u štamparsku boju. Kada se fosforescentni spoj dodaje papiru, nije potrebno fino mlevenje u prašinu.

Pokušaj iz 1969. godine sa 1/6 d poštanskom markom nije u potpunosti zadovoljio, ali sazrele su spoznaje koje su dovele do movih otkrića u postupcima i sintezi novih nosilaca fosforescencije koji se upotrebljavaju pri pripremanju papira. Poslednji pokušaji su pri završetku ı marke na kojima su upotrebljeni već su u Drometu. Najnoviji nosilac fosforescencije je označen sa »РАВА (5)«. Njegov otsjaj liči TPA, ali je nešto plavlji.

Novi fosforescenini eksperiment u Velikoj Britaniji

Da bi raščistila, da li je primena dodavanja fosforescenine smese u kredasti sloj britanskih poštanskih maraka korisnija od dosadašnjeg metoda štampanja fosforescentnih traka, britamska je pošta pribesla novom eksperimentu. Osam miliona komada redovne marke od 4 1/2 p odštampano је sa fosforescentnim nanosom u kredastom sloju preko cele površine marke i u novembru 1974. god. pušteno u prodaju u regijama Aberdin, Kembridž i Norvič (Aberdeen, Cambridge i Norwich). Ukoliko bude mašinska obrada pošte opremljene tim markama bez smetnji, to se može računati da će prestati sa štampanjem fosforesceninih traka i da će sve britanske poštanske marke imati potpun fosforescenini sloj u kredastom раpiru. Dodatak

Poštanski znak, čijem je razvoju britanska paštanska uprava pridonela svoj pionirski deo, preuzele su mnoge inostrane pošte. То је očigledno i iz priloženog presleda, koji, dakako, ni izdaleka nije potpun.

30