Filatelista

Za one koji sa priložene ilustracije žele sami da preraćunavaju cene pojedinih maraka ili kompletnih godišta, Još samo da napomenem da su brojevi u cenovnicima dati po Mihelu.

b) na primedbama koje su verovatno trebalo da budu ironične, ali su nažalost ostale samo pakosne, te na njih nema svrhe gubiti vreme.

c) da su ceme u svim katalozima mdikativne, te da su izvesna odstupanja moguća. Ova tvrdnja je savršeno tačna i bila je zastupljena i u listi cena naših maraka objavljenoj u Ffilafe/isfi, mo čudno je malo to čuti iz usta Biroa koji već godinama izričito naglašava da su cene u njegovom Katalogu neto-cene određene na »osnovu filatelističkog tržišta u zemlji i inostranstvu«. I kakva su to, molim vas, »izvesna odstupanja« koja iznose ni manje ni više nego 500—900% od kataloške cene marke?

d) da je katalog predat u šfampu u leto 1974., pre devalvacije dinara. Ovaj izgovor je do te mere naivan da zapravo vređa, jer tako providno objašnjenje možete ponuditi samo onim ljudima o čijem kvocijentu inteligencije nemate visoko mišljenje — a to su u OVOm slučaju ispali jugoslovenski filatelisti i naš časopis. Primo, svakome ko je pogledao cene u Katalogu za 1975. bilo je savršeno jasno da sve nove vrednosti predstavljaju zapravo samo preračunatu stopu inflacije. Secundo, zar anonimus zaista misli da se Filatelista piše zašiljenom trskom po neštavljenoj bivoljoj koži, te da oni, makar i amateri, koji ga rade pojma nemaju o tome šta je i kako teče štampanje. U leto 1974. nije predat Katalog u štampu, nego su samo predati rukopisi na slaganje: Posle toga je vršena korektura, pa prelom, pa prva revizija, zatim druga, i tako sve do konačne, Када је Ката!ог predat u štampu. I upravo sve do toga momenta, Када је па izZV. super reviziji parafirana svaka strana i odobreno štampanje, mosle su se savršeno lako i fino vršiti ispravke cena, isto onako lako kao i ispravke običnih štamparskih grešaka. Kratko rečeno, vremenski

4