Filatelista

1916. Ista, зато утедпозпа огхпака за 5ИКкот antičkog ratnika od 10 hel. i bez ćiriličnog teksta u natpisu.

2) 10 ћејета - (0 ћејега, мушзкосгепа . .. ..... 25— —

аи си

Stempel des Aufgalepostamtes

POSTAUFTRAGSKARTE KARTA S POŠTANSKIM

NALOGOM

eee i a === |;

OKUPACIJA SRBIJE U PRVOM SVETSKOM RATU

a. Austrougarska okupacija Srbije

Posle povlačenja srpske vojske u jesen i zimu 1915. godine, celokupna teritorija Srbije (sa Makedonijom) podeljena je između Ausirougarske i Bugarske. Na delu koji je okupirala Austrougarska redovan poštanski saobraćaj otvoren je za civile marta 1916. godine, a za prepisku su korišćene poštanske vrednosnice (marke ı dopisne karte) austrougarske bojne pošte (Feldpost). Kod dopisnih karata bojne pošte mogu se razlikovati dva osnovna izdanja: prvo, provizorno izdanic, i drugo definitivno izdanje, sa više varijanti. Obzirom da su ove dopisnice bile korišćene i na ostalim teritorijama pod austrougarskom okupacijom, ne može se govoriti o posebnom izdanju za Srbiju. Karte upotrebljene u Srbiji razlikuju se samo po žigovima, i od interesa su za specijalne zbirke celina, žigova i vojnih pošta, a njihova vrednost zavisi gotovo isključivo od retkosti poštanskog žiga kojim su poništene.

b. Bugarska okupacija Srbiie U delu Srbije (sa Makedonijom) koji je okupirala Bugarska bile su u upotrebi kursirajuće bugarske marke ı dopisne karte, koje se od istih poštanskih vrednosnica upotrebljenih na teritoriji Bugarske razlikuju samo po poštanskom žigu kojim su poništene. Ove karte od interesa su za specijalne zbirke, a vrednost im se određuje prema relkosti žiga.

OKUPACIJA CRNE GORE U PRVOM SVETSKOM RATU

Posle kapitulacije Crne Gore januara 1916. godine, celokupna teritorija bila je okupirana od strane Austrougarske. Kao i u Srbiji, iu Crnoj Gori su korišćene marke i karte austrougarske bojne pošte, koje se razlikuju samo po žigovima mesta od karata upotrebljenih na drugim okupiranim teritorijama.

Početkom 1917., na Cetinju je napravljeno jedno neslužbeno izdanje maraka i dopisnih karata. Lokalna vojna uprava preštampala je dopisne karte austrougarske bojne pošte prvog i drugog izdanja horizontalnim pretiskom u plavoj boji »Montenegro«. Dalje preštampavanje i upotreba ovih karata zabranjeno je od strane Uprave vojnih pošta pri Ministarstvu rata u Beču (vidi Dodatak).

24