Filatelista

Окупаторске и квислиншке јединице изводиле су напад за нападом, одмазду за одмаздом, а партизански устаници стварали нове чете, батаљоне, бригаде и корпусе, стварали Народно ослободилачку војску Југославије. „Наша борба почела је у Србији и проширила се у току четири године кроз све крајеве наше земље, рекао је Врховни командант НОВЈ маршал Тито на Дан победе 1945. Од Бевђелије су наше јединице водиле борбу гонећи непријатеља и завршиле су је на аустријској граници. Кроз четири године сливале су се у јуначке редове наше нове армије синови свих народа Југославије. Сливали су се да би завршили своју борбу на обалама Јадрана, у Трсту, у Горици и на Сочи".

Југославија је у овом рату дала милион и 700 хиљада људских живота, 112% укупног броја становништва. НОВЈ имала је 305.000 погинулих и 425.000 рањених војника. Највише је изгинуло омладине између 16 и 21 године, која је чинила три четвртине борачког и старешинског састава. Она је скупо платила своју слободу и стекла право да је више никада не изгуби.

На територији Југославије уништене су огромне количине наоружања и ратног потенцијала. Убијено је преко 450 хиљада непријатељских војника, који су хитали према Москви и Стаљинграду. Југославија је из овог рата изашла пред свет, и ушла у Уједињене нације као извиђач, а не као коморџија.

ГДИН

ХХРЕДОВНА ГОДИШЊА СКУПШТИНА САВЕЗА ФИЛАТЕЛИСТА СРБИЈЕ

Двадесета редовна годишња скупштина Савеза филателиста Србије одржана је 19. априла 1975. године. После уводне речи председника Душана Главоњића, делегати су претресали питања која су изнесена у извештају. Нарочита пажња поклоњена је даљем развоју самоуправних односа у Савезу; омасовљавању филателистичких организација и питању пропагирања филателије, посебно међу пионирима и омладином.

Истакнуто је да је потребно нормативна акта стално усклаБивати са прописима како би чланство имало што више утицаја на рад Савеза. Констатовано је да је Извршни одбор у садашњем саставу гломазно тело и да треба да буде формиран тако како би што успешније радио. Истовремено је доста пажње скупштина поклонила и организацији и раду унутрашње контроле.

Истакнуто је да је потребно нормативна акта стално усклавише уклапају у рад друштвених организација, посебно Социјалистичког савеза, у комунама, месним заједницама итд.

Делегати су изнели да филателија У појединим срединама није довољно развијена. Томе су узрок слаба пропаганда, неактивност самих филателиста и недостатак материјалних средстава. Истакнуто је да за пропаганду филателије велики значај има и организовање изложби.

Обезбеђење марака за чланове друштава филателиста неадекватно је решено у неким местима.

На скупштини је било речи и о часопису „Филателист". Речено је да се и разноврсношћу материјала и квалитетом обраде приметно побољшао и да треба настојати да се учини још квалитетнијим. 2