Filatelista

istraživanje predmeta sabiranja

Klasične, tradicionalne zbirke sve više i više prestaju da budu jednostavno gomilanje rariteta i Unikata, i okreću se proučavanju nastanka i upotrebe maraka, što od tematskih zbirki zahteva detaljno i studiozno istraživanje ODbjekta sabiranja. A tu nam мес пе može pomoći klasičan način raz dvajanja maraka prema motivu. Ozbiljan tematski sabirač danas se više ne zadovoljava time, om mora da uoči i pokaže vezu između predmeta svoga sabiranja 1, na primer, istorijskih i ekonomskih faktora koji su na njega uticali. Zbirka čiju osnovu čine molivi konja ne sme nas odvesti ka drugim papkarima ili konjičkim trkama; moramo uočiti vezu između konja i pošte i prikazati postiljone, Poni Ekspres, Malredija...

»Pomorske« zbirke ne treba da budu ograničene samo na različiie tipove brodova; njima se miože istaći ekonomski aspekt moreplovsiva, ilustrovati pomorske bitke, ne zaboravljajući pritom ni poštanske veze — jer mogu Ssč naći retke marke sa Žigovima »Via di Mare« ili »Piroscafi posta·li Francese«.

>>

7.22 Z 27 A up CARA ZA VON TL AJ

ZE: Ž

a 72077 ЕРЕ 774 = му = 7 У

Život pape Pia IX usko je povezan sa životom i delom Kavura, Macinija, Garibaldija i Vitorija Emanuela, a izdanja »Republicca Romana« kao i marke papinskih država i Romanje, prve Pprovincije koja se odvojila od njih, ilustruju to kao što nam i vojnička poštanska dokumenta daju podatke o ulasku u Rim 1870. godine.

Filatelistički razvoj

Današnja tematska filatelija

ima velikih prednosti nad ostalim oblicima sabiranja, ona u sebe uključuje sve što filatelija može

pružili, a vreme ı prostor me predstavljaju joj nikakvu zapreku: u tematskoj zbirci svoje mesto mogu naći svi filatelistički i poštanski objekti.

Klasična izdanja mogu se naći pored noviteta, predfilateltistička pisma povezana su sa novim PTigodnim žigovima; marke lokalnih izdanja prikazane zajedno sa Žigovima vojnih pošta ı cenzura daju jasnu sliku određenog vremenskog perioda, a crtež na poštanskoj celini često može da istakne, pa čak i objasni motiv neke marke. Božićni let Grafa Cepelina bio bi najzapaženiji predmet u zbirci maraka sa motivom božića, a pismo golubije pošte ili pismo iz Finske ukrašeno perom u znatnoj meri podiglo bi vrednost tematske zbirke »Ptice«. Mogućnosti tematske filatelije su beskrajne; sve što je na bilo koji način povezano sa filatelijom ili poštanskom službom može biti upotrebljeno u zbirci da je upotpuni i učini atraktivnijom. U radu па specijalizovanim zbirkama prema predmetu sakupljanja može se naići na prave studije o pojedinim izdanjima ili institucijama, kao Što su тесто Evropski savet u Štrazburgu, Olimpijski komitet ili organizacija filatelističkih izložbi.