Filatelista

Današnja filatelija, nakon Drugog svjetskog rata doživljava renesansu. Poštanske marke dobijaju nove dimenzije, kreatori su akademski umjetnici, dizajneri — ljudi sa mnogo ukusa i mašte. »Govore« u simbolima i metaforama. Njihove poruke i pouke, pa i njihove opomene (sjetimo se maraka na temu borbe protiv droge, zagađenja, za nošenje automobilskog sigurnosnog pojasa, protiv opake bolesti karcinoma, ceste koje vrebaju naše najmlađe i dr.) su istovremeno i jezive i strašne, ali ı vaspitne i poučne. Sa druge strane, vrvi ljepota 1 estetika iz reprodukcija umjetnina, kosmosa i kosmičkih letjelica, elegancija sportskih disciplina i sl.

I u tom bogatstvu šarenila i duha, formiraju se teme. Divne teme, svako prema svome ukusu. Tu nema pravila, nema kalupa ı klišea, jer tematika dozvoljava slobodu izbora.

Afinitet je primaran, no primaran je i džeparac, barem za omladinu. Tu nastaje sklonost, rađa se htjenje, postoji cilj. I sloboda, što je najvažnije.

Na jednom od filatelističkih sastanaka sarajevskih omladinaca saznao sam i ovo: da Amira skuplja leptirove, Milan ima već lijepu zbirku maraka na temu automobila, a Jadranko je opsjednut poštanskim markama sa likom druga Lenjina, dok se Slobodan opredijelio za kosmonautiku.

I ako upoznate Amiru iz Sarajeva, neka vas ne iznenadi kada bude pokazivala svoju kolekciju pa vam kaže: »Vidite, ovo je dnevni paunovac-leptir, a ovaj ovdje je veliko noćno paunče. Ovoga ovdje nazivaju »lastin rep«, a ovog »mrtvački plašt«. He, a ovog ste sigurno prepoznali — to je kupusar!«

Zvonko Zrnčić, Sarajevo

NOVOSTI IZ ZEMLJE I SVETA

Jubilarni dan Dispanzera za medi- Ovogodišnji jubilej obeležen je pricinu rada i opštu medicinu Železničko godnim poštanskim žisom na pošti saobraćajnog medicinskog centra u Beograd 1, prigodnim kovertom 1 DpriBeogradu već drugu godinu biva obe- godnom dopisnicom, a sve sa moliviležen prigodnim poštanskim Žžigom, ma na temu »Medicina u službi saoprigodnim kovertima i prigodnim do- braćaja«. pisnicama.

Na dan 26. decembra 1975. godine Prim. dr Branislav Novaković

bio je na pošti Beograd 1 prigodni poštanski žig, uz prigodni koverat i prigodnu dopisnicu u izdanju slavljenika i obeležena je 85-godišnjica zdravstvene službe železničara u Srbiji i 50-codišnjica ambulantno polikliničke službe železničara u Beogradu. Na ži-

IIOBOMOM IIpocHMaBe 150-ronHIIM=HIe постојања Матице српске у Новом Саду, Филателистичко друштво Нови Сад, секција за пригодне жигове, из дало је 9. децембра 1976. године пригодан коверат са пригодним жигом.

На коверти и жигу, стилски успешно приказана је зграда у којој се налази седиште Матице српске и

МЕ | | коњ БЕОГРАА, 2674 1975

не“ SO

Зар! · оде

gu је bio prikazan sanitetski vagon iz забележено да је ова значајна устаranijih vremena uz amblem Crvenog нова унапређивања и неговања сргпkrsta, koji је upravo ргозјамјао ске културе, као и место окупљања 100-eodišnjicu postojanja na tlu Jugo- културних радника Србије и шире, slavije. Na kovertu, odnosno dopisnici основана још 1826. године. Шире обеprikazana je nekadašnja zgrada želez- лежавање овог датума у целој земљи ničke ambulante u ulici Stari Monopol доказује да деловање Матице ср na »Mostaru« (danas prostor pristup- ске и данас има све већи значај и ne petlje »Gazele«). VJIOTV.

10