Filatelista

Kostarika Kuvajt

Kuba

Lesoto

Liberija + blok Libija + 2 bloka Luksemburg Madagaskar Mađarska Malavi + blok Maldivi + blok Mali Mauritanija Maroko Meksiko

Monako

Nemačka DR

Nova Kaledonija Novi Hebridi (engl.) Novi Hebridi (franc.) Nigerija

Qatar

Obala Slonovače Pakistan

Paragvaj + blok Polinezija

Poljska

Portugal

Rodezija

Ruanda

SAD

Saud Arabija Senegal Solomonska ostrva Španija Švajcarska švedska Surinam Swaziland Tailand Trinidad

Togo —+— 2 bloka Tunis

Urugvaj 2 serije + 2 bloka

Vel. Britanija

Cena dosada izdatih maraka је око 3.500— Dinara.

PREDLOG FILATELISTIČNE, ZVEZE SLOVENIJE UPUĆEN ZJPTT ZA PLAN IZDAVANJA MARAKA U 1978. GOD.

Učešće filatelističkih saveza, društava i pojedinaca u kreiranju programa izdavanja maraka i drugih filatelističkih objekata ZJPTT treba da bude stalna praksa i jedan od načina prevazilaženja još uvek prisutnih slabosti i problema koji se odnose na našu marku i njen status kako u zemlji tako i u inostranstvu. Povodom poziva Biroa za poštanske marke ZJPTIT, Filatelistična zveza Slovenije je uputila svoje predloge za plan izdavanja prigodnih maraka i drugih Tfilatelističkih objekata u 1978. godini. Ove predloge, kao i predloge drugih saveza, društava i pojedinaca koji nam budu upućeni, u celini objavljujemo.

1) XI komgres SKJ — Umesto dosadašnjih izdanja za kongrese SKJ koji su bili simbolični, predlažemo da ovo izdanje prikaže deo borbe jugoslovenskih komunista za nacionalno i socijalno oslobođenje. Serija bi sadržala najviše šest marki, na kojima bi bili prikazani najznačajniji događaji iz NOB-a u toku 1943. godine (35-godišnjice), kao mpr. poslednja bitka legendarnog Pohorskog bataljona na Osankarici (8. 1. 1943. godine), prelaz naših jedinica sa 4.000 ranjenika preko Neretve u IV noprijateljskoj ofanzivi, bitku na Sutjesci u V ofanzivi (možda sa poznatom slikom ranjenog druga Tita sa Dr Ivanom Ribarom), II zasedanje AVNOJ-a u Jajcu itd.

la) Ukoliko ste mišljenja da takva serija ne bi odgovarala proslavi XI kongresa SKJ, predlažemo da u 1978. godini izađe makar marka povodom 35-godišnjice prelaska naših jedinica sa ranjenicima preko Neretve u IV neprijateljiskoj ofanzivi. Taj izvanredan vojnički događaj, kojim se drug Tito proslavio kao izvrstan vojskovođa i strateg, dosad još nije iskorišćen i mislimo da je krajnje vreme da se to ispravi.

2) 200-godišnjica prvog uspoma ma Triglav — na Zoisov predlog su se 24. avgusta 1778. godine popeli na Velo Polje Bohinjci, Luka Korošec iz Koprivnika 31, Natev škovs iz Jereke 17, Štefan Rožić sa Savice 5 i doseljenik Lovrenc Willomitzer (ranonačelnik) u Zoisovoj družini u Logu kod Stare Fužine). Sledećeg dana su ugledali Triglav sa tri strane da bi se 26. avgusta preko Krederice i Severnog stenja nad lednikom preko oštrog stenja i po grebenu popeli na vrh naše dedovine. Tako je bio Triglav osvojen pre, nego naprimer, Mont Вјапс (1787), бгоз5glockncr (1800), Ortler (1804), Jungefrau (1811) itd.

3) 15-godišnjica rođenja književnika Antonma Janmežića — Rođen u Lešah kod Sent Jakoba u Rožu, Koruška, 19. decembra 1828, umro 18. septembra 1869. u Celovcu. Napisao je više udžbenika za slovenački jezik, kao npr. mali nemački rečnik slovenačkog i nemačkog jezika 1850—51. i dopunjeno izdanje 1867. godine i slovenački rečnik 1854. godine, drugo dopunjeno izdanje 1863. godine, koje je doživelo čak 9 izdanja. Izdao je prvi slovenski literalni časopis »Slovenska bčela« 1850—53, kome sledi »Glasnik slovenskega slovstva« i »Glasnik za literaturo in umetnost«, koji postaje »Glasnik slovenski«. Osnovao je zbirku »Cvetje iz domačih

12