Filatelista

U Malaviju je 7. III 1973. izdata serija sa blokom posvećena leptirima. Na marci od 30 t stoji kao naziv prikazanog leptira Euphaedra Zaddachi, a prikazan je ustvari Amauris Ansorgei (por. Danaidae). Kad je greška primećena, marka je povučena iz prodaje i već 5. IV 1973. zamenjena markom sa ispravnim TaZzIVOm. Marka na bloku ostala je međutim sa starim pogrešnim nazivom.

Ргцса vrsta greške u štampanju pokazala se na markama Gvatemale od 10 c (Yv. PA 364) u seriji od 4 avionske marke izdate početkom 1967. god. sa motivima flore. Pomenuta marka prikazuje nacionalni cvet Gvatemale, orhideju »belu monahinju« (Lycaste Skinneri alba). Na toj marci očigledno nedostaje srednji deo, koji je verovatno trebalo da bude doštampan u nekoj drugoj boji.

Greška u vezi sa bojom načinjena je kod Mađarske, koja je 11. X 1965. god. izdala seriju od 10 maraka sa florom iz botaničkih vrtova. lako su biljke na svim ostalim markama prikazane u korektnim bojama, marka od 1 Ft (Yv. 1771) koja prikazuje inače u prirodi ružičasto obojene cvetove orhideje Laelia elegans, otisnuta je u plavoj boji. . 20! | .

Gujana je takođe jednu grešku na svojim markama ispravila izdavanjem nove ispravljene marke. Reč je o marci od 25 c (Yv. 384) iz serije flore od 5 vrednosti, izdate 18. IX 1972. god. Ova marka je u prvom izdanju puštena u promet sa naglavce okrenutim prikazom orhideje Gongora quinquinervis. Ispravna marka je izdata tek posle skoro godinu dana — 20. VIII 1973.

Ima međutim i crešaka koje se bez detaljnijeg poznavanja okolnosti pod kojima je marka izdata ne mogu uočiti. Takav je na pr. slučaj sa nedavno (17. VIII 1976) izdatom markom od 50 Pf Savezne Republike Nemačke. Marka je izdata povodom Evropske konferencije o zaštiti ptica, koja je održana prošle godine u SR Nemačkoj. Na marki je trebalo da bude prikazana južna rasa evropskog zlatara-zujavca, Pluvialis apricaria apricaria, od koga na svetu postoji samo još oko 40 parova na tresetištima Severne Evrope, uglavnom u samoj SR Nemačkoj. Iz nepoznatih razloga, na marki je prikazana severna rasa, Pluvialis apricaria albifrons, verovatno stoga što se odlikuje izrazitijim i kontrastnijim bojama od južne rase. Razlika se pokazuje u stvari samo u leto. Zimsko perje je kod obe rase praktično podjednako.

Na markama SR Nemačke postoji još jedan interesantan slučaj greške. Mogli bismo je nazvati »slikarska greška«. Naime, u seriji »Za omladinu« izdatoj 6. П 1969. god. koja prikazuje rase konja, došlo je na marki од 10+5 РЕ за ргkazom ponija u pokretu do jedne neobične greške. Konj je prikazan tako da podiže istovremeno obe desne noge. Takav način kretanja je naravno nemoguć jer bi konj morao da padne. Radi se dakle o neprimećenoj omašci slikara koji je vršio likovnu pripremu motiva.

Iz nekoliko gornjih primera vidimo da se i u ovoj oblasti ljudske aktivnosti potvrđuje stara rimska izreka: »errari humanum est« — grešiti je ljudski ı da stoga ovakve i slične greške ne treba suviše strogo suditi, jer one su kao začin koji čini jelo ukusnijim a filateliju interesantnijom.

Stjepan Malčić

100-GODINA TELEFONA

Godina 1976. bila je vrlo bogata, što se tiče izdavanja prigodnih maraka u svetu. Pored već tradicionalnih izdanja na temu »Europa« najveći broj zemalja obeležilo je svojim izdanjima Zimske Olimpijske igre u Insbruku i letnje Olimpijske igre u Montrealu, takođe je veliki broj zemalja izdalo marke na temu »200-гофшта Џ5А«. Зада је јо5 u toku izdavanje maraka na temu »100-godina telefona«, odnosno 100-godina prvog telefonskog razgovora koju Je obavio Aleksander Graham Bell. Do sada jc 79 zemalja obeležilo ovaj događaj 1 to:

Afar Isas Centroafrička rep. Čad Irak

Andora (franc.) Etiopija Iran

Alžir Francuska Irska

Antigva. Gabon Jemen Australija Gana Kamerun Benin Grčka Kanada Bahamas Grenada Katar Bangladeš Grenada-Grenadines Komores Brazilija Guinea + 2 bloka Kolumbija Bugarska Indija Kongo Republ. Burundi Indonezija Koreja (Južna)

11