Filatelista

isto likovno djelo ili jedinicu iako su priređeni da se trgaju u dijelove i upotrebe kao pojedinačne marke, čefverci svih maraka, marke u „parovima i pojedinačne marke, jer su svi takvi oblici filatelistička sabiračka jedinica. | |

Isto tako predlažemo da se pojedinačnim predmetom kolekcionarstva prihvate kolekcije, to jest sastavi od po jedne sabiračke jedinice kako je gore navedeno, kad predstavljaju marke jedne iste zemlje. | . | .

Ograničenje vrijednosti pojedine pošiljke je besmisleno, jer ga je nemoguće dovesti u zavisnost od razlike između kolckcionarskog i prometnog i jer je u tolikoj mjeri komplicirano da možda nešto otežava i „poskupljuje uvoz maraka u dijelovima filatelističkih jedinica, ali implicira kompliciranu valutaciju koju može vršiti samo stručnjak i dobar poznavalac materije i to sa tek djelomičnom sigurnošću. И jj Osim toga ograničenje pošiljaka po vrijednosti ne postiže svrhu jer je logično da sabirač iz Jugoslavije koji mijenja Jugoslavenske marke za marke nekoliko zemalja mora izvesti više maraka iste vrste (koje su mu dostupne), da bi dobio protuvrijednost maraka u markama različitih zemalja. Zato je, logično i dosadašnja praksa izjednačenja ograničavanja u uvozu i izvozu neodrživa.

Ad 2. Djelovanje filatelista nezamislivo je bez stručne literature i kataloga. Stručna je literatura dostupna pretplatom na časopise, što nije opterećeno carinskim dažbinama, a kod kataloga (koji su zapravo popisi maraka s cijenama) neke carinarnice naplaćuju carinu, a neke ne. Zbog toga konkretno predlažemo da se izda tumačenje da su filatelistički katalozi, doista katalozi i da ih se potpuno oslobodi od carinskih dažbina. Ako bi se stalo na stanovište da oni spadaju u slavu 49. potrebno ih je razvrstati pod broj 49.02 jer su oni periodičke publikacije, ilustrirane koje izlaze povremeno, a najmanje jednom godišnje.

U obrazloženju je potrebno podvući, da usprkos postojanju internih akata carinarnice različito postupaju, a to uvjetuje zabunu i mnogo neprikladnih reagiranja, koja čak škode i ugledu zemlje u inozemstvu.

Proširujući naše obrazloženje želimo posebno podvući kulturnu i praktičnu odgojno-obrazovnu vrijednost filatelije, koja zapravo kao pozitivna društvena djelatnost tek vegetira upravo zbog nerazumijevanja njene vrijednosti. Jedna od velikih prepreka u prošlosti bila je politika Pošte kojoj je dugo trebalo da uvidi gdje joj filatelija koristi. Po ukidanju »ključnih maraka« i ograničenja u pogledu nabavke naših maraka filatelija se oporavila i počela je igrati vidniju društvenu ulogu. Za sada joj koče napredak ograničenja koja onemogućuju ekspanziju u domenu međunarodne zamjene, a budući da je baš međunarodna zamjena jedan od uvjeta ispunjenja njene određene šire društvene funkcije nadamo se da će ova naša molba naići na razumijevanje.

Nadamo se tim više što su finansijske koristi od tih ograničenja zanemarive, a usporen napredak filatelije izazvan tim ograničenjima očita društvena šteta.

Predsednik, Lazar Mojsov

POVODOM PISANJA » KAERTNER NACHRICHTEN«

Ovaj austrijski list u svom broju od 8. januara ove godine doneo je napis u kome na neprihvatljiv način komentariše prigodnu marku od 6 dinara, koja je u izdanju ZJPTT emitovana 27. novembra 1976. godine, u seriji »Umetnost u Jugoslaviji kroz vekove — istorijski motivi«. Na ovoj marki je prikazana reprodukcija slikarskog dela Antona Gojmira Kosa »Ustoličenje slovenačkog vojvode na Gosposvetskom polju. List »Kaertner Nachrichten« izlazi u Celovcu (Klagenfurtu), dakle na ilu gde Je ovaj istorijski čin obavljan vekovima. Svetska istorija ga beleži kao primer demokratskog postupka u ranoslovenskoj istoriji Južnih Slovena.

Međutim, ovaj list ne priznaje to kao istorijsku činjenicu, smatra Je naknadnom konstrukcijom i tvrdi da ona sadrži sasvim određene političke dimenzije koje ugrožavaju suverenitet 1 teritorijalni integritet Austrije danas. U tom smislu, ovaj austrijski nedeljnik u svom članku optužuje jugoslovensku poštansku marku za »nepošteno iskrivljavanje istorije«.

Treba poštovati istoriju i nasleđa koja ona belcži a takođe i umetnost koja nastaje inspirisana tim nasleđem. Istine iz prošlosti uvek su služile kao pouka za budućnost a lepi primeri nadahnjivali pokolenja. Čin ustoličenja na Gosposvetskom polju je primer za svetsku istoriju. Narodi i narodnosti Jugoslavije ı danas i uvek će ostati poštovaoci i svoje i tuđe nezavisnosti, ali i poštovaoci Istorije SVOjih naroda i svih istorijskih istina. U tom smislu, pridružujemo se osudi ovakvih nedobrosusedskih i antifilatelističkih tekstova u štampi Austrije i protestu koji Je učinio ı »PTT-vjesnik«, list Zajednice JPTT.

3