Filatelista

Pogledajmo na kraju kako su se kretale promene vrednosti maraka Jugoslavije izdatih za poslednjih 30 godina. Kretanje prosečnih vrednosti jednogodišnjih izdanja naših maraka prema Iverovom katalogu između 1975 i 1977. godine, najbolje će ilustrovati grafikon, na kome je punom linijom prikazan % promene vrednosti 1977 god. u odnosu na 1975 godinu, a crtastom linijom je prikazan % broja izdanja pojedinih godina kod kojih je došlo do promene vrednosti.

Kako vidimo, grafikon prikazuje vrlo izražene uspone i padove ,a kod izdanja za 1963 god. imamo čak i smanjenje vrednosti za 7%.

Objašnjenje ovakvog na prvi pogled sasvim nerazumljivog kretanja vrednosti naših maraka svakako postoji i ireba ga tražiti u zbivanjima koja su se dešavala kako u dotičnim godinama kad su marke izdate, tako i u godinama za koje se upoređuju cene. Ovde dolaze u obzir razni faktori kao što su: stanje filaRRK tržišta, ekonomska situacija, politički faktori, izdavačka politika naše PTT isl;

Na ovom mestu ne možemo ulaziti u analizu ovakvih pitanja, al: se nadamo da smo navedenim podacima pokazali koliko je interesantan i kompleksan ovaj aspekt filatelije, pa bi detaljnije izučavanje ovakvih problema moglo da i samo za sebe postane jedan svojevrstan hobi.

ВЕСТИ ИЗ ДРУШТАВА

Под покровитељством Општинске конференције ССРН, Самоуправне интересне заједнице културе и Народног музеја у Нишу, одржана је, већ раније најављена, Прва филателистичка изложба у Нишу. Друштво филателиста из Ниша, успешно је организовало ову једнонедељзну манифестацију од 21. до 28. маја, посвећену Дану младости и 86. рођендану друга Тита. Изложба је одржана у просторијама Археолошког музеја у Нишу.

проф. Оскар Реди

Од 15. до 21. марта одржана је заједничка изложба Градског филателистичког клуба Печуј, из Мађарске и филателистичког клуба Осијек. Овом изложбом, која је приређена у Официрском дому у Печују, обележена је 12-тодишњица сарадње два суседна филателистичка клуба. Изложбу је отворио подпредседник града Печуја, др. Лајош Немет. Осијечки филателисти, који су бројно посетили изложбу, на овој изложби су изложили: марке Југославије од 1918. године до данас, класичне марке Србије, Црне Горе и Боспе и Херцеговине, марке ВУЈНА СТТ, коверте првог дана СФРЈ, Ракетну пошту СФРЈ, космос, уметност и др. Домаћини су излагали предфилателију и класику Мађарске, као и комплетна издања марака Мађарске, Барању и др.

У част изложбе емилован је прикладан коверат и на пошти у Печују употребљаван пригодни жиг, на којим се налазе грбови ова два града, тј. амблеми ова два друштва.

др. Бранислав Новаковић

Поводом Дана младости и 86. рођендана друга Тита, једна од најактивнијих филателистичких друштава у САП Војводини, Друштво филателиста из Новог Бечеја издало је успео пригодан коверат.

Касо Имре

12