Filatelista

izvršeno je pretiskivanje maraka u vrednosti od 2, 5, 15 fil sa slikom »žetelice« na novu vrednost od 45 fil. kao i porto marka od 2 na 40 fil.• Izdanja mađarskih maraka за pretiskom »Baranya 1919« imaju prema tome odobrenje Bojnih vlasti a kasnije i odobrenje mađarskog ministarstava pošta, te su time potpuno ozvaničena.

Marke su pretiskane u štampariji pečujskog literarnog i štamparskog akcionog društva, u režiji poštanske uprave koja je preko svoje komisije strogo kontrolisala preštampavanje.

Ipak dogodilo se da mnoge vrednosti budu pogrešno pretisnute i veći deo makulature je dospeo u prodaju, pa se odatle objašnjava tako velika raznovrsnost specijaliteta svih vrsta. Po preštampavanju, marke su podeljene u nekompletne partije od 1,20, 32.—, 400.—, 600.— i 827.— Kruna, koje su odmah podeljene osoblju pošte na ime mesečnih plata, kao i nekim oficirima okupacione vlasti.

Kako bi osigurali monopol nad ovim markama razni trgovci iz Osijeka, Zagreba, Rijeke i Beča su nudili za celokupan tiraž petostruku nominalu poštanskoj Direkciji u iznosu od 10 miliona Kruna, a neki nepoznati zagrepčani su nudili da tu ogromnu sumu isplate u zlatu. Ostaje činjenica da je poštanska Direkcija u Pečuju sve te primamljive ponude odlučno odbila. Trgovci iz svih krajeva Evrope dolazili su u Pečuj i ispred poštanske zgrade ma trgu pečujskom, formirana je prava berza maraka. Cene su u početku za najveću kolekciju bile oko 5000.— Kr. ali ubrzo su službenici koji su ih prodavali, uvideli da ih bolje mogu prodati, pa su digli cene. Izdato je 49 vrednosti (bez drugog pomoćnog preštampavanja) u ukupnoj nominali od oko 2 miliona Kr. u ukupnom tiražu od 4.621600 kom. Odmah je zapaženo da je najređa Zita od 40 fil sa crnim pretiskom i sa pretiskom »Koztarsasag« (republika).

Marke su puštene u promet 5. maja 1919. g.

PROBNI PRETISCI

Pretisak »DunaAntuli Megesz4llas 1919« stavljen je na vrednosti od 2 fil. sa slikom »žetelice«, poznati su i Otisci tog pretiska u crvenoj boji na svetlosmeđem tankom papiru kao i na karton, belom običnom i vlaknastom papiru. Na ovim vrstama papira poznat je i probni pretisak »Baranya 1919« u crnoj i crvenoj boji. Postoje i probni pretisci na sledećim markama: Turul 2 fil maslinasto žuta crven pretisak (600 kom.) Turul 60 fil žuto zelena crven pret. (80 kom.) crn pret. (50 kom.) Karlo 20 fil. tamno smeđa crven pretisak (400 kom.) Zita 50 fil. purpurma crven pretisak (100 kom.) Republika na žetelici žutosmeđa crven pretisak (?) Republika na žetelici maslinasto zelena crn pretisak (500 kom.) od 40 f. Karlo 45/15 fil. ljubičasta crven pret. (?), crn pret. (2600 kom.)

Neki od ovih pretisaka su verovatno špekulativne prirode jer nije bilo svrhe da se ovoliki broj proba otisne. Navedene tiraže u zagradama je za sada nemoguće proveriti ali su po svemu sudeći tačni.

PRETISAK:

Marke su pretiskane sa običnim štamparskim slovima. Kliše je sastavljen od 25 polja koja su spojena i četiri puta stereotipski umnožena, kako bi se mogli pretiskivati odjednom tabaci od 100 kom. Da bi se onemogućilo falsifikovanje kao i da bi se olakšala kontrola, napravljeni su »tajni znaci« u klišeu. U štampariji je preko svake štamparske ploče snažno udarano pljosnatom turpijom, te su tako mnoga slova oštećena. Ovo je učinjeno tek po preštampavanju jednog dela tiraža pa se otuda Javljaju tipične greške na istim markama u tabaku, koje se u prvom delu tiraža ne javljaju.

Ovo sve je u tadašnjoj literaturi potvrdio ing. Mirtl. — jedan od članova

komisije za preštampavanje. Tu komisiju su još sačinjavali major Hajman, dva filatelista, poštanski savetnik Šolti i Još dva izaslanika okupacionih vlasti. Ova komisija je kontrolisala pretisak boje, makulaturu i »tajne znake« koji su napravljeni. ; Marke su pretiskivane na dve štamparske mašine: Tiegeldruckprese — maloj i Schnelldruckpresse — velikoj. Pretisak na prvoj mašini je sivocm sa tamno crnom ivicom, nešto deblje izvučenih kontura, dok je drugi, rađen na velikoj mašini, svetlo crn i nešto tanji.

BOJA PRETISKA: Zatečene marke su pretiskane u dve boje: u crvenoj i crnoj. Pretisak u crvenoj boji je obično zamrljan ili razliven. Sreće se u više nijansi od kojih je

10