Filatelista

Признање у виду позлаћене значке и пригодне коверте са жигом, добили су следећи заслужни филателисти: Жика Стефановић, Радослав Зоре, Арсен Букић, Димитрије Петровић, Драгиња Милићевић, Бојан Печар, Хранислав Михајловић, Звонко Зричић, Спасоје Милинковић, др Драгослав Букановић, Стјепан Малчић, Бранко Лазаревић, Андра Миленковић, Никола Љубичић, Крста Аћимовић, Војислав Беговић, инж. Властимир Јовановић, Душан Лучић, Предраг Илић, др Јован Величковић, Милутин Симић, Димитрије Живановић, Петар Аћански, Иван Јакић, Јулијана Рот, Миливоје Митић, Војислав Стојановић, Драгослав Младеновић, Момчило Зечевић, Петар Јовановић, Танасије Штављанин, Борђе Јанковић, Марко Почуча, Душан Бабић, Петар Митровић, Дарко Михајловић, Вера Хорнунг, Здравко Младеновић, Михајло Клинчук, Душан Грозданић, Драгољуб Јовановић, Предраг Вујошевић, Драгослав Поповић, Стеван Такач, Јован Војновић, Бранислав Глигорин, Жика Миленковић, Јован Барна, Добривоје Поповић, Тоша Димитријевић, Илија Јовановић, Иво Замуровић, Милорад Недучин, Милан Антоновић, Јовица Јелић, Димитрије Петковић, Александар Крстић, Војин Вишацки, Илија Самарџић, Влада Симонов, Марко Богевски, Раде Најдановић, Дракче Стефановић.

Након свечане седнице, одржан је пригодан коктел за све учеснике, делегате и званице и истовремено је свечано отворена изложба. Излагачи на изложби су били посебно похваљени и награђени од стране Одбора за прославу. На изложби се могао набавити пригодан коверат са жигом Савеза филателиста Србије, пригодни коверат Филателистичког друштва „Београд", као и јубиларне значке Савеза и свих филателистичких друштава који га данас чине.

Јован Рељин

ЗАЈЕДНИЧКИ ЈУБИЛЕЈИ ФИЛАТЕЛИЈЕ

Прим. др Бранислав К. Новаковић

Током 1978. и 1979. године обележавају се годишњице оснивања и рада Савеза филателиста Србије, бројних фалателистичких друштава и клубова у СР Србији и у другим републикама и покрајинама, као и 30-годишњица редовног излажења часописа „Филателиста". То су значајни јубилеји који говоре о дугим традицијама неговања филателистичких активности у свим крајевима наше земље.

Пре шест деценија, након првог уједињења, 1919. године појавиле су се и прве југословенске марке под називом „Веригари" или „Роб који кида ланце ропства", штампане у Љубљани. Занимљиво је да је словеначки спортиста, чији је портрет на овим маркама, и данас жив. Појава првих југословенских марака као да је била подстрек за прва окупљања филателиста и њихово организовање. Истовремено, јављају се и филателистички часописи, као што су „Балкан" и „Филателиста" у Загребу. У току 1919. године, ничу бројне подружнице Хрватског филателистичког друштва у Босанском Броду, Мостару, Осијеку, Сарајеву, Сиску, Суботици, Винковцима, Земуну, Љубљани.

У Београду се 17. септембра 1919. године оснива Први српски филателистички клуб. Први председник је био Љубомир Цветковић, пословођа трговачке фирме, а секретар др Вук Симић, секретар Министарства исхране и обнове земље. Успостављена је непосредна сарадња са Хрватским филателистичким друштвом у Загребу, а часопис „Филателиста" прихваћен је као заједничко гласило. Српском филателистичком клубу приступио је 18. јануара 1920. године Евжен Дероко, свакако једно од најугледнијих имена југословенске филателије.

Били су то почеци југословенске филателије, али, филателија тога доба није имала ширу друштвену заснованост и подршку, није била израз друштвених односа и као једна од, ипак, споредних ствари, није својим ширим друштвеним третманом обезбеђивала услове за сопствени развој и омасовљавање. Наиме, није представљала толико значајну друштвену појаву да би се органи-