Filatelista

ФРАНКО И ПОРТО СХС 1918 — 1919

Војин Вишацки

Редовне марке са ликовима краља Петра [ и регента Александра, тзв. „Крфско" издање чија је продаја коначно почела 1. Х 1918. године добијале су оне поштанске станице у ослобођеној Србији које су међу првима отваране. У међувремену у Београду је проглашено 1. ХП 1918. године Краљевство Срба, Хрвата и Словенаца. У новој држави убрзо се отварају нове поштанске станице које за франкирање пошиљака употребљавају ове марке. У недостатку ових марака известан број пошта употребљава порто марке париског штампања а касније и београдског. Такође, услед недостатка жигова за поништавање вредности на поштанским пошиљкама, употребљавана су провизорна и рукописна поништавања. У овом кратком чланку осврнућу се само на франко жигове који су били употребљавани код оних пошта које у датом моменту нису имале франко и порто марке, као и на порто од 5 пара. Њихова употреба вероватно је резултат моменталне оскудице у франко маркама, која је могла да потраје краће време, јер касније бољим снабдевањем и новим емисијама овај се недостатак могао отклонити. Налазим за потребно да прикажем ова два непозната франко жига са београдске поште, а у вези чланка М. Вуковића „једно запостављено подручје", објављеног у „Филателији“, који на страни 158 говорећи о „Франко-провизоријима" износи, цитирам аутора, „да су порто марке најчешће употребљаване без икаквих посебних ознака или само изузетно и са рукописном ознаком „франко". Неки посебни жигови овог типа нису ми познати". Прегледао сам огроман материјал који се односи на ово подручје, али сем ова два примерка нешто слично нисам више био у могућности да видим и набавим. Материјал се односи на два различита франко жига, од којих је један отиснут на дописној карти, а други на коверти, а оба послата са главне београдске поште. У прелазним периодима увек су могућа изненађења, па сматрам да њиховим описом допринесем његовом потпунијем расветљавању.

1. Дописна карта од 29. ХП 1918. године послата из Београда за Свилајнац. У десном углу отиснут је месни жиг београдске главне поште и параф службеника. Преко тога отиснут је жиг „Плаћено" љубичасте боје, без оквира, величине 25 мм, ћирилица, са великим почетним словом.

2. Писмо од јануара 1919. године (ознака дана нејасна) послато из Београда за Алексинац. У десном углу отиснут је месни жиг београдске главне поште, параф службеника и број 10 што означава вредност плаћене пошта-

п