Filatelista

IZVANREDAN KOVERAT

U ona malobrojna izdanja koja svojim prigodnim motivom i umetničkim rešenjem spadaju u najviše filatelisttičke domete, lako nisu izdata u filatelističke svrhe, ubrajamo prigodni koverat za službenu upotrebu čiji je izdavač Republički odbor (SR Srbije) za obeležavanje 40-godišnjice dolaska na čelo Komunističke Partije Jugoslavije i 85-godišnjice rođenja Druga Tita. џ

Likovno rešenje koverta je delo akademskog slikara iz Beograda Nikole Masnikovića a štampanje je izvršeno u Zavodu za izradu novčanica u Beogradu.

Prigodni motiv na kovertu štampan je u karmin-crvenoj boji a odgovarajući prigodni tekst u crnoj boji.

Koverat je katalogiziran u katalogu „Najlepše teme” (Izdavač Muzej „25. тај", 1978. г.) род brojem 241.

МОМА РОЗТАМУКА УКЕРМОЗМЕСА

Rešenjem ZJPTT od 16. jula pušten je u prodaju masovni koverat sa odštampanom rozetom sa vrednošću (2.50 dinara) |

Pored oznake vrednosti rozeta sadrži motiv poštanskog roga i tekst PIT JUGOSLAVIJA, latinicom. Štampa na celom kovertu je u karmincrvenoj boji. Unutrašnja strana koverta je u rastriranom tonu, u plavoj boji, sa oznakom PTT i oznakom proizvođača „KARTONKA AVALA BEOGRAD”. Dimenzije su standardne. (147%s105 mm).

И SLAVIJA

РЕМИ JUGO

POMOĆNO IZDANJE I NA CELINAMA

U sklopu izdavanja redovnih poštanskih maraka i celina, 20. juna, Zajednica jugoslovenskih PTT pustila je u prodaju poštansku vrednosnicu-masovni koverat sa odštampanom markom sa pretiskom u vidu tri vodoravne crte i utisnute nove vrednosti od 2.50 dinara u rozeti pored marke. Reč je o masovnom kovertu sa odštampanom prigodnom poštanskom markom od 1.20 dinara, koja je bila izdata u čast proslave stogodišnjice „Crvenog barjaka”. (Rešenje ZJPTT od 15. januara 1976. godine-bez prigodnog motiva na koverti). Pretisak i rozeta su tamnocrvene boje, kao i nova oznaka vrednosti.

TRI NOVE MAKSIMUM-KARTE

„Četvrtu emisiju prigodnih filatelističkih izdanja Muzeja „25. maj” čine tri maksimum karte izdate povodom ovgodišnje proslave Dana borca u našoj zemlji.

Po svome sadržaju i motivima, ove maksimum karte se katalogiziraju u globalnu temu „Tito u filateliji”. Evo osnovnih podataka za tu katalogizaciju:

Portret Predsednika Tita 1979. (rad akademskog slikara Đ. Prudnikova) reprodukcija. Format: 104150 mm.

Na karti, poštanska marka broj 1710 iz ovogodišnje emisije Evropa-Cept.

Žig: Stojeća figura borca. Kružnu formu žiga čini tekst, DAN BORCA 4. JUL 1980. BEOGRAD MUZEJ „25. MAJ”

Autor žiga: N. Čogurić kustos Narodnog muzeja u Beogradu. Tiraž: 80 komada sa žigom u zlatnoj boji.

24