Filatelista

Z dafolidta

FILATELISTIČKA IZDANJA MEMORIJALNOG CENTRA JOSIP BROZ TITO U 1986. GODINI

Zbirka filatelističkih izdanja, koja memorijalni centar Jos/p Broz Tito već tradicionalno izdaje povodom Dana mladosti, organizovanja izložbi, naučnih skupova, simpozijuma ı sl,, obogaćena je u 1986.godini sa dva prigodna koverta i maksimum kartom.

Dvadeset četvrtog maja 1986. Memorijalni centar izdao je maksimum kartu sa likom predsednika Tita za radnim stolom, reprodukciju slike u ulju akademskog slikara Safeta Zeca, sa identičnom markom u izdanju RO Jugomarka. S obzirom na to da je promocija prigodne poštanske marke održana istog dana u Muzejskom prostoru u Zagrebu, polovina tiraža od 1000 komada žigosana je prigodnim žigom Prvog dana Zagreba, dok je drugi deo žigosan prigodnim žigom Beograda. Tim povodom u muzejskom prostoru organizovana je | prigodna izložba na temu Tito u filateliji.

Iz štampe je 15.septembra 1986. izašao i prigodan koverat sa prigodnim žigom povodom izložbe Muzeja 25.maj. Na kovertu je reprodukovana Zlatna plaketa, rad akad.vajara Vladete Petrića povodom Prve konferencije nesvrstanih zemalja u beogradu 1961. Autor žiga je Ljubinko Grujić. savetnik za publicističku delatnost Memorijalnog centra. Koverat je izdat u tiražu od 1000 komada.

Povodom međunarodnog naučnog skupa 7/to-nesvrstanost-savremenost održanog na Brionima od 15. do 17.decembra 1986. Memorijalni centar izdao je prigodan filatelistički koverat u tiražu od 1000 komada. Na kovertu je reprodukovan simbol naučnog skupa s tekstom na engleskom i srpskohrvatskom jeziku. Žigosan je redovnim žigom pošte Brioni od

15.decembra, na dan otvaranja naučnog skupa. Autor idejnog rešenja za koverat je Ljubinko Grujić.