Filatelista

ријала ла

Indikativno je poređenje koje smo izveli na osnovu Kataloga poštanskih maraka jugoslovenskih zemalja za 1987.godinu.

Za jednu seriju ovogodišnjeg izdanja „Evropska zaštita prirode, potrebno je izdvojiti 550 dinara. Približno toliko novca potrebno je da se kupi Cetvrto izdanje flore i faune zajedno.

U tome ie delimično objašnjenje neprekidnog odliva celih godišta posleratnih izdanja jugoslovenskih poštanskih maraka.

*...

Prema usvojenom programu izdavanja prigodnih poštanskih maraka u 1987.godini, u kojem su navedeni tiraži svih izdanja, nije predviđena tzv. ključna marka. Ovakva orijentacija, uz nešto smanjene tiraže, podstiče interesovanje za nove emisije jugoslovenskih poštanskih maraka.

*...

U središnjem delu baroknog trga osiječke Tvrđe, smešten je monumentalni „kužni pil, sv.Trojstva, podignut 1730.godine a dopunujen skulpturama 1784.godine. Ovaj motiv nalazi se na marki Redovnog izdanja broj 1885 i na privatnom izdanju maximum karte koju reprodukujemo.

»

Nedavno izašla prigodna marka povodom 200-godišnjice smrti Ruđera Boškovića. pripada po svom rešenju krugu izdanja sa zaista širokim tematskim opusom.

дар етар нцвннјвићит а ревеуаннее

Zvezdarnica u Breri, kraj Milana, za koju je sve neophodne matematičke, astronomske i inžinjerske radove izvršio Ruđer Bošković. Na zvezdarnici je nekoliko godina radio kao astronom.

RAR AAA ARARARR RR

рттттувтиутиттии и

Dubrovčanin Ruđer Josip Bošković bio je fizičar, matematičar, astronom, filozof. meteorolog, geodet, građevinski inženjer, pesnik i diplomat. Na marki je skladno komponovan umetnički portret sa elementima arhitekture i astronomije, što dOZVOljava njeno tematsko svrstavanje u umetnost i arhitekturu. Nivo umetničke stilizacije može se pratiti prema graviri koja prikazuje zvezdarnicu u Breri. Za rešenja marke korišćena je fotografija makete zvezdarnice .