Filatelista

Саве ва

Pored ovako dizajniranih dopisnica, nalazimo i druge kao, npr. dopisnice štampane u zelenoj ili crvenoj boji sa napisom „Srbija” i „Dopisna karta”, frankirane, uobičajeno „krfskim” markama i bez podataka o izdavaču, sa prednjom stranom u celosti rezervisanom za adresu, a za koje se može pretpostaviti da su istovetne sa dopisnicama koje su bez frankature bile kao vojne dopisne karte, u upotrebi 1915. u Srbiji.

Godine 1919. i 1920. tj. period organizovanja administracije u novostvorenoj državi Srba, Hrvata i Slovenaca, karakterišu se velikim šarenilom u poštanskom saobraćaju, što se odražava i na dopisnicama, te i zaslužuje da bude otrgnuto od zaborava u svim svojim pojedinostima. | а => ба | | скитЕ_РрОо5ТАЊ

1 i ;

% = = = 5 =, S 5 = а. S = = = = о

POZORIŠNE 125–GODIŠNJICE

Dva naša pozorišta proslavila su istovetan i redak jubilej, kakvih nema mnogo ni u drugim zemljama: 125 godina postojanja. To je obeleženo i dvema prigodnim markama, koje će, svakako, zauzeti svoje mesto u filatelističkim zbirkama.

Prva od tih maraka izdata je 23. novembra 1985. povodom proslave 125. godišnjice Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Frankaturna vrednost ove marke je 10 dinara. Kao motiv za marku poslužio je detalj sa vrha pročelja zgrade teatra slavljenika: likovi mladića i devojke, od kojih svako drži po jedan simbol pozorišne umetnosti - glumačku masku, odnosno trubu. Između njih je nekadašnji grb Hrvatske, Slavonije i Dalmacije.

Druga od ovih maraka je puštena u promet 28. jula 1986. godine, kada se slavilo

125 godina od osnivanja Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Motiv ove marke je prigodan amblem sa likom boginje Talije, zaštitnice pozorišne umetnosti u helenskoj mitologiji. Frankaturna vrednost 40 dinara.

Obe ove marke ne predstavljaju samo filatelističku novost, već su očigledna potvrda dva važna događaja u našoj kulturnoj istoriji.