Filatelista

Салјебеа,

Ј. Реземзк!:

„Prigodni žigovi Jugoslavije na temu železnice” Џ Izdavač: Filatelističko društvo „Zelezničar” Beograd

Beograd, maj 1987.

POKLONICIMA TEME ŽELEZNICE Odličan poznavalac teme železnice u filateliji, član međunarodne asocijacije za ovu tematiku pri FIP, autor Kataloga „Prigodni žigovi Jugoslavije na temu železnice”, J. Peševski, godinama daje izuzetan doprinos proučavanju ove teme i njenom popularisanju među domaćim i stranim filatelistima. Ovaj katalog, u drugom dopunjenom izdanju, donosi 278 kataloških jedinica-poštanskih žigova nastalih na našem području u periodu 1938 — 1986. godina. Trojezična obrada (srpskohrvatski, engleski i frncuski jezik) uz kvalitetne reprodukcije žigova, svakako je još jedan razlog da ovaj katalog privuče pažnju mnogih filatelista u našoj zemlji i u inostranstvu, i to onih pravih poklonika železničke filatelističke tematike.

U razgovoru sa autorom, saznali smo da će se Katalog moći poručiti, počev od oktobra o. g. kod autora, po ceni troškova štampanja.

Filatelističko društvo „Ljubijana”; „Filatelistični zbornik IV/1987; Ljubljana, maj 1987.

IZMEĐU KATALOGA | ЕАТЕLISTICKE REVIJE

Novi broj ljubljanskog filatelističkog zbornika, pored stručnih tekstova: "Osnovi filatelističke tehnologije, dr Ivana Turka”, „Pomoćne pošte u Sloveniji” Dalibora Stovičeka i „Celjska izdanja-preteče Verigara?” dr Marjana Vardjana, nastavlja sa objavljivanjem napisa koji odslikavaju bogatu izdavačku i izložbenu aktivnost filatelističkih društava u SR Sloveniji.

Pažljivim izborom stručnih tekstova, redakcija Zbornika ostaje pri svom opredeljenju da objavljuje one radove, koji osvetljavaju do sada malo ili nedovoljno istražena područja.

Zato će ovaj broj Zbornika dobro doći, pre svega, istraživačima i poznavaocima materijala Slovenačkog područja, kao i filatelistima koji neguju tematske zbirke i nastoje u tome da ih dopunjuju i proširuju. Zbornik je štampan na slovenačkom jeziku, na 64 stranice, i može se poručiti preko prodavnice „Filatelija”, Ljubljana, Nazorjeva, 1, pošt. fah 184.

V.B.

Savez filatelista Jugoslavije; BALKANFILA XI Međunarodna filatelistička izložba balkanskih zemalja

Novi Sad, jun 1987

BALKANFILA XI BILTEN

Početkom juna ove godine izišao je iz štampe Bilten međunarodne filatelističke izložbe balkanskih zemalja, BALKANFILA XI, koja se od 19. do 26. septembra održava u Novom Sadu.

Na 40 stranica, u izvanrednoj tehničkoj opremi, objavljena je pozdravna reč predsednika Predsedništva Saveza filatelista Jugoslavije, dr Vojislava Mićovića, Pravilnik izložbe i tekst V. Višackog „Filatelistička dokumentacija kroz poštansku istoriju Vojvodine”. Na kraju Biltena štampano je obaveštenje o aukciji koja će se održati za vreme izložbe.

Bilten je štampan na srpskohrvatskom i francuskom jeziku sa više kolor i crno-belih fotografija filatelističkog materijala, odličnog kvaliteta.

Urednik Biltena kao i svih izdanja za BALKANFILU XI je Jovan Reljin.

5 се = О сад = LIJ < — 43

PRIKAZI