Filatelista

Савоја

učenika OŠ Branislava Barnaka, tu marku je grafički obradio D. Čudov.

Najzad, 20. marta 1987, dve specijalne poštanske marke za koje bi se moglo reći da najdirektnije, po temi i atraktivnosti, spadaju u ovu kategoriju. To su marke od 150 i 400 dinara izdate povodom obeležavanja 60. godišnjice civilnog vazdušnog saobraćaja u Jugoslaviji i 40. godišnjice Jugoslovenskog aerotransporta (JAT). Na njima su prikazani avioni: arhaični potez-29 i moderni DC-10, likovna obrada R. Bojanić. Štampane su u tabacima od osam maraka, plus svaka sa različitim vinjetama u sredini tabaka. Na prvoj vinjeti ucrtane su linije bivšeg „Aero-puta”, a na drugoj deo trupa i krilo sa moćnim motorom savremene letelice. Pored tih maraka, treba još pomenuti i tri slučaja sa markama bivše Vojne uprave JNA u nekadašnjoj Zoni B, odnosno Slobodnoj teritoriji Trsta, koje predstavljaju danas filatelističku retkost. Februara 1952. sa pretiskom STT-VUJA štampane su tri marke vazdušne pošte (5, 15 i 25 dinara) povodom 75. godišnjice Svetskog poštanskog saveza, kreator marke A. Jovanović. Aprila 1954. sa pretiskom STT-VUJNA pušteno je deset maraka kao pomoćno redovno izdanje za vazdušnu poštu: to su, u stvari, marke sa promenjenom bojom po redovnim kataloškim brojevima 518—520 iz 1951. доаћпе, 522–525 | 560–562 iz novembra 1952. godine. Isti slučaj je bio oktobra 1954. godine sa markom od tadašnjih 500 dinara, pandan marki sa kataloškim brojem 563.

Kao što se vidi, za zbirke naše aerofilatelije ima materijala i one se mogu kompletirati na zadovoljavajući način. Razume se, u svetu ima i bogatijih zbirki ovog žanra, kao što su i filatelistički specijalisti drugačije i bolje organizovani. U Švajcarskoj, na primer, postoji posebno Udruženje aerofilatelije, koje organizuje i dane aerofilatelije. U nekim drgugim zemljama sve više uzima maha i astrofilatelija. Njoj i njenom širenju idu na ruku i mnogi novi događaji iz ove sfere, čemu je, takođe, dokaz i nedavna „poplava” maraka na temu Halejeve komete. Posebna tema su i odgovarajući poštanski žigovi kojih, u izvesnim slučajevima, ima i više nego maraka vazdušne pošte i maraka na tu i srodne teme, uključivši u novije vreme i maksimumtfiliju. U nas je u tom pogledu najaktivnije FD „Kosmos”, Zemun.

Na kraju, biće zanimljivo ukazati da je najveći deo ovih naših maraka štampan u Zavodu za izradu novčanica, Beograd. Samo marke iz juna 1967. štampane su u Švajcarskoj, kod Kurvoazijea, februara 1971. u Austriji (Oesterreichische Statsdruckerei), a dve marke iz 1987. kod novosadskog „Foruma”. Marka VUJA iz 1952. štampala je „Ljudska pravica” iz Ljubljane, dok za marke VUJNA iz 1954. u Katalogu „Jugomarke” nije označena štamparija.

R. Filipović

ZANIMLJIVOSTI NA MARKAMA

„Izgaženi” slikar — U Francuskoj je u prometu neobična prigodna marka frankaturne vrednosti 5 franaka na kojoj je obrađena tema: „Slikar izgažen od svog modela”. Za ovu marku poslužilo je delo slikara Žana Eliona (Helion), koji je početkom tridesetih godina privremeno pripadao grupi apstraktnih slikara, a zatim se vratio figuralistima. Tema „Mir”, bez slike (ali rečito) — Među ređim originalnim rešenjima u filateliji je i jedna novija marka DR Nemačke, na kojoj je preko celog prostora ispisana samo reč „Frieden” (Mir). U slova ove reči ukomponovane su Zastave zemalja Varšavskog pakta, uz datum 30. godišnjice ovog multilateralnog sporazuma. Vrednost 20 pfeniga, tiraž 8,1 miliona.

Freske Andore — Za filateliste specijalizovane u umetničkim temama, svakako je zanimljiva poštanska marka Andore od 5 franaka iz serije „Freske”. Na njoj je lik sv. Sernija iz crkve koja nosi njegovo ime (San Cerni de Nagol), poznate po freskama iz predromanskog perioda 11. veka. Marke ove pirinejske državice izdaje Ministarstvo PTT susedne Francuske, čiji je šef države, po vekovnoj tradiciji, „ko-princ” Andore.

Ostrvo Sv. Jelena – Poznato je da je Napoleon Bonaparte bio zatočen na ostrvu Sveta Jelena, ali je manje poznato da je ono izdalo svoje prve poštanske marke još 1856. godine. Na tim markama, međutim, nema ni pomena o Napoleonu. Jedna od nedavno emitovanih maraka Sv. Jelene obrađuje temu – pečurki...

47