Filatelista

Сраајеп ва

đunarodne unije planinara na Bledu. U avgustu još dve marke (6 i 50 dinara), povodom | svetskog takmičenja padobranaca, takođe na Bledu. U prethodnom i ovom slučaju kreator je ponovo S. Grujić, i to samostalno; na prvoj od njih motiv je čisto prigodan — ukomponovan avion i prizemljeni padobranac, a na drugoj je u novoj boji ponovljen snimak bledskog ostrvceta iz serije od 16. juna (kataloški broj 525, sada 541).

Moglo bi se reći da je 1951. godina bila i „najplodnija” u ovim markama. Takođe, može se zaključiti da su sve te marke, uglavnom, rađene prema snimcima „iz ptičje perspektive”, što je i logično. Relativno su elegantne i zanatski primerene. Posle tako bogate godine, međutim, nije čudno što je došlo do izvesne oseke. Nove marke iz oblasti vazduhoplovstva, odnosno vazdušne pošte, zapažene su tek juna 1967. godine povodom svetske izložbe „Čovek i njegov svet” u Montrealu, a uža specifičnost im je, u stvari, astrofilatelija. To je serija od šest komada (0,30 — 0,50 – 0,85 – 1,20 – 3,00 ! 5,00 атпага), кгеатог Р. Јакеlić; na njima su prikazani „Sputnjik”, drugi sateliti, stanica „Luna-9” i td. Iste godine, u septembru, puštena je u prodaju i marka od 0,85 dinara povodom XVII kongresa Međunarodne astronautičke federacije u Beogradu, kreator A. Milenković, na slici amblem Kongresa i stilizovan crtež „Sputnjika 1”.

Zatim, nešto manja pauza, pa u februaru 1971. serija od šest prigodnih maraka na temu „Kosmos u službi nauke” (0,50 0,75 – 1,25 – 2,50 – 3,25 i 5,75 dinara). Kreator Bojana Spremo obradila je na njima teme istraživanja kosmosa, prodora u kosmos, automatskog istraživanja Meseca, čovek na Mesecu i sl.

Jula 1972. puštena je u promet marka od 2 dinara povodom XIII svetskog prvenstva u vazdušnom jedriličarstvu u Vršcu, kreator A. Milenković. Novih izdanja nije bilo do

aprila 1978, kada su u čast Dana jugoslovenskog vazduhoplovstva štampane četiri prigodne marke, nominalnih vrednosti 1,50. — 3,40 – 4,90 i 10,00 dinara. Kao motivi poslužili su lovački i školski avion, avion za osnovnu obuku pilota i mlazni borbeni dvomotorac, obrada D. Lučić.

Tek u maju 1985. godine štampana je тагka od 10 dinara sa likovima narodnih hero-: ja jugoslovenskog а маг дићорјомstva Franje Кјига ! Аџаја Сајамеса. Кгеаtor R. Bojanić. U avgustu је štampana prigodna marka od 70 dinara povodom Svetskog prvenstva vazduhoplovnih modelara u Livnu, a motiv na njoj je tzv. slobodnoleteći model kategorije F1B, grafička obrada R. Bojanić.

Još dve marke privukle su pažnju filatelističkih specijalista za temu vazduhoplovstva i vazdušne pošte. To su naše do sada najskuplje marke, izdate iz čisto praktičnih razloga i namenjene skupim prekomorskim avio-pošiljkama, kada upotreba maraka manjih vrednosti stvara probleme i njihovo nalepljivanje u većem broju je čak protivno propisima. Zbog toga su marta 1985. izdate dve redovne marke od 500 odnosno 1.000 dinara (novih!), na kojima su prikazani po jedan avion u letu, na prvoj još kao simbol orao, a na drugoj lastavica. Kreator D. Čudov.

Februara 1986. na jednoj od dve prigodne marke posvećene 40. godišnjici Auto-moto saveza Jugoslavije prikazan je sanitetski helikopter u letu, što, takođe, asocira i na izvestan način spada u slične teme aerofilatelije;, nominalna vrednost ove marke je 70 dinara, likovna obrada mr D. Čudov. U istu kategoriju mogla bi da se svrsta ili pomene kao srodna, i jedna „dečija marka” (150 dinara), izdata novembra 1986, povodom Međunarodne godine mira, na kojoj se vide deca kao se na golubovima mira sele u svemir i napuštaju našu nemirnu planetu: po ideji i crtežu zrenjaninskog

46