Filatelista

VESTI IZ DRUŠTAVA

PEDESET GODINA FILATELISTICKOG KLUBA OSIJEK

ĐBavljenje filatelijom u Osijeku datira od 1874. godine. Pojedinci su učestvovali već na prvoj izložbi HPD 1907. godine u Zagrebu. Pilatelisti su se i dalje okupljali u podružnicu HFD, kružoku „PFilatelistički stol” itd., ali tek za vrijeme priprema za Zemaljsku filatelističku izložu u Beogradu dolazi do osnivanja PFilatelističkog kluba Osijek i to 17. 10 19537. godine.

Pedesetogodišnjica je proslavljena održavanjem jubilarne izložbe maraka uz prigodan koverat sa žigom. Od oslobođenja zemlje do danas Klub je održao 20 izložbi maraka, izdao 892 prigodne koverte sa odgova-– rajućim žigovima, uspostavio saradnju sa mnogim društvima u zemlji, а за Gradskim filatelističkim klubom iz Pečuja (Mađarska) održavaju se veze već 922 godine.

Na filatelističkoj izložbi u Pečuju održanoj krajem aprila, dobili su medalje i to: Igor Nađ pozlaćenu, Stevan Novaković i Josip Зегевје srebrne, a Ivan Miličić i Ljudevit Tadić bronzane. Za 20-godišnju saradnju Novaković i Šeregle su dobili kao priznanije srebrne značke.

Stevan Novaković, Osijek

O OKA Š % =1' 17 2 9 :'9 = 3 051) 'ВЕ ф 1 БОА] 5 : OSIJEKVOM KORČULANSKA MOREŠKA

U povodu izdanja poštanske marke s motivom Moreške u sklopu serije „Muzejski eksponati 1987”, FD Korčula je izdala maksimum kartu sa prikazom ove igre, koristeći se postojećim razglednicama uz prigodni žig 29. lipnja 1988. godine.

Toni A. Sessa, Korčula

STO GODINA FILATELISTIČKOG DRUŠTVA U DUBROVNIKU

Pripreme za proslavu svečanog ju-

bileja 100 godina postojanja FILA-

TELISTIČKOG. DRUŠTVA u Du-

brovniku su u toku.

Dana 28. novembra 1890. godine,

dakle, prije 100 godina osnovano je

Filatelističko društvo u Dubrovniku,

prvo u Jugoslaviji, i među prvima u

Evropi.

Za nastupajuću proslavu, prema

programu društva, učinjeno je, ili

će se učiniti slijedeće:

— izdata je MONOGRAFIJA društva. Na naslovnoj strani je slika glasnika Dubrovačke Republike i tekst „100-ta obljetnica Filatelističkog društva 1890—1990. Monografija ima 46 stranica. Pripreme i rad na monografiji je djelo Josipa Kovaćevića, tajnika društva;

— izrađena je i jubilarna MEDALJA veličine YT em u promjeru i izlivena od mesinga. Ukupni tiraž je 114 komada, od toga 89 patiniranih, 10 žutih mesinganili i 15 komada posrebrenih. Na aversu je grb Dubrovnika i tekst

“NA |

NIC GDRUŠTV

DUBROVNI

У

PILATELISTICKO

STOTA ОВГЈЕТ

44