Filatelista

1918—1988

Одлучујућа је била победа српске војске код Куманова 22—24. октобра 1912. године (1 српска армија против турске Вардарске армије). Битољском битком од 16. до 19. новембра, завршене су операције на територији Македоније. Нешто раније ослобођени су Санџак и Косово са Метохијом.

На ослобођеним територијама су деловале војне поште уз коришћење одговарајућих поштанских жиTOBa — у почетку затечених турских, касније са српским натписима. Тако, на пример, у Битољу су до краја 1912. године били у употреби турски поштански жигови (2 типа) са покретним датумом и називом места на турском и француском језику (Монастир) у љубичастој боји. У јануара 1913. године почиње да се користи жиг српске војне поште. Нешто касније на пошиљке се ставља цензурни жиг „Војном контролом прегледано" у љубичастој или црвеној боји, који се по величини и облику слова разликује зависно од места примене.

Bojno DB. редом прегаед во

Разгледница са фотосом „Последња почаст са бојног поља на Куманову" коју је 29. јануара 1913 године из Битоља у Лесковац послао мајор Јован Наумовић, командант 4. батаљона П пешадијског „гвозденог пука „Књаз Михајло" (Јован Наумовић је као армијски генерал заробљен у априлском рату 1941; умро је 1945 године у Београду, по повратку из немачког заробљеништва).

„Војничке дописне карте" биле су ослобођене поштарине као и све разгледнице које су носиле назнаку „Војничка карта", руком исписану. Занимљиво је да су се фотоси са бојишта, снимци званичног фоторепортера српске војске Ристе Марјановића (двадесетак различитих мотива) врло брзо нашли на разгледницама издања књижаре Рајковића и ћуковића из Београда. Тако, на пример, на дописној карти упућеној 29. јануара 1913. године из Битоља у Лесковац, илустрација приказује фотос „Последња почаст са Бојног поља на Куманову" — свега три месеца после ових догађаја!

Поводом овог ослободилачког рата Грчка (која је ослободила Солун и северне крајеве, као и Крит) из дала је серију марака са приказом два мотива: 1) крст који зрачи из над Акропоља, и 2) орао у лету убија змију — у доњем делу слике

— Олимп. Предлагано је да све зем-