Filatelista

Западну Украјину, која је била прикључена Украјинској ССР.

На територији Украјине распоређен је знатан број нуклеарних ракета бившег Совјетског Савеза. Уговор о њиховом уништењу или пресељењу још није постигнут.

Украјина је члан Уједињених Нација од оснивања ове оргнизације.

Прво издање Усрајине после раснада СССР-а је серија од две марке „500 година украјинског козаштва" издата 1. марта 1992 године, која се у каталозима надовезује на задње издање Украјине из 1919 године. У међувремену (1992) су коришћене марке СССР-а и провизорије, на пр. фотокопиране поштанске налепнице са ознаком „Пошта /... коп./ Усраини" (које наводно нису официјелне), претисци са украјинским Трбом и ознаком нове вредности итд.

Спомен издање „500 рокив украинского козацтва" и „Пошта Укранни", издато 1. марта 1992 године. 5

Пошта Мкрајн Ни

Крим, полуострво површине око 27.000 км> на југу Украјине, са близу два и по милиона становника, 1954 године по одлуци Никите Хрушчова прикључено је Украјини (дотада у Руској ССР). Иначе, у средњем веку, Крим је било прво татарски канат, па део Турске – од 15. до 18. века, а 1788 освојила га је Русија. У Совјетску Русију укључен је 1921 године као Татарска Аутономна Република (Татаре је после П светског рата Стаљин преселио преко Волге због сарадње с Немцима за време окупације).

56

Крим је извор неспоразума између Русије и Украјине због Црноморске флоте и становништва (претежно Руси). Већи градови: Севастопољ, Симферопољ, Јалта итд.

МОГООУА (Молдавија): На основу споразума Рибентроп-Молотов из 1940. године, СССР је прикључио дотадању румунску покрајину Бесарабију и део Буковине, те је образована Молдавска Св:

На дан 28. МГ 1990. године проглашена је суверена држава Молдова тлавни град Кишињев), која је 27. августа 1991. прогласила независност у односу на ЗНД.

На источном делу територије где су Украјинци и Руси у већини, формирана је Придњестровска република чије постојање Молдова не признаје, тако да долази до оружаних сукоба.

Бесарабија је прикључена Русији 1812. године; 1856, после Кримског рата је враћена Турској, а после Берлинског конгреса поново је прикључена Русији. Године 1918. Румунија је укључила Бесарабију у своју државу.

V Michel Nachtrag — у бр. 5/1992. резистрована је серија од три марке са претставом грба (7, 18 и 30 копејки ова држава још нема свој новац). Строго узевши, као Прво издање Молдавије требало би сматрати (врло скупо!) издање кнежевине Молдавије из 1856. године. Немачки каталог ове три марке региструје као бројеве 13 нове државе Мопаоуа.