Filatelista

ВРАЋАЊЕ СТАРИХ НАЗИВА

У току првих месеци ове године развијена је акција за враћање старих назива градовима у Србији и Црној Гори, што се после извесног времена запазило и на жиговима. Тако на пример, „Титов Врбас“ у јануару – крајем фебруара 1992. постао је поново „Врбас“, „Титова Митровица — Мигомса е Тио5" добила је почетком марта стари назив „К(озоузка) Mitrovica — M. E. Kosovčs”. Mako je Ha обичном поштанском жигу у УГ месецу уклоњен назив „Титово Ужице", те стоји само „Ужице“, на машинском жигу остао је стари назив још у јулу. Назив „Титоград" још носе жигови Подорице, а исто тако и Беране још није истиснуло стари назив „Иванград“.

СПОМЕНИК ВОЈВОДИ ПУТНИКУ

Поводом подизања споменика војводи Радомиру Путнику испред Суда у Крагујевцу где се налазила Врховна команда до одлуке о повлачењу српске војске према југу, 26. Х 1991. године коришћен је пригодан жиг, с обзиром да је за тај дан било предвиђено откривање. Међутим, споменик ни до данас није завршен, а у међувремену председник одбора за подизање споменика професор Душан Јовановић погинуо је при експлозији бомбе у разреду (показивао ученицима).

Милан Милићевић, Крагујевац

МАШИНСКИ ЖИГ „150 ТОДИНА ПОШТЕ У КРАГУЈЕВЦУ"

Пропатандни машински жиг („пламенац") поводом 150- годишњице поште у Крагујевцу стављен је у промет у августу 1990. године, али је због истрошености замењен у децембру исте године. Жиг који се и сада користи

носи натпис „Крагујевац С 34200".

Милан Милићевић, Крагујевац

63