Filatelista

СВЕТСКА ФИЛАТЕЛИСТИЧКА ИЗЛОЖБА У ГРАНАДИ

УСПЕШАН НАСТУП НАШИХ ФИЛАТЕЛИСТА

У шпанском граду Гранада од 24. априла до 5. маја 1992. године одржана је велика смотра светске филателије под покровитељством ЕТРа на којој су учествовали излагачи из 58 земаља. Изложба је организована поводом 400-годишњице Колумбовог поласка на пут за Индију односно откриће Америке, па је и цела изложба протекла у том знаку.

Ту су могле да се виде веома ретке и модерно опремљене збирке и велике реткости, почев од фамозног „црног пенија" и других раритета из збирке краљице Елизабете, збирке принца од Монака, скупоцених и ретких писама колекционара Фелдмана са писмима из Маурицијуса па до ретких збирки марака и писама из латиноамеричких земаља и космонаутске поште руског космонаута Горбатка и др. Иако је организација изложбе била слабија од њеног садржаја и репрезантативности и упркос оправданих приговора на рад жирија у погледу недовољне компентности, недовољног познавања материјала из појединих подручја, као и пристрастности према збиркама из латиноамеричког и шпанског подручја, мора се рећи да је изложба била изузетно интересантна.

Изложба у Гранади била је добра прилика и за наше излагаче: наша филателија била је претстављена са пет збирки и једном у омладинској класи. Све су награђене високим медаљама упркос међународној конкуренцији и слабостима у раду жирија. Добијене су следеће награде: „Предфилателија Србије" на осам витрина, добила је велику позлаћену медаљу (излагач др Војислав Мићовић), „Српска војна пошта у 1 светском рату" велику позлаћену медаљу (излагач др Јован Величковић), „Кнежевина Србија 1866-1918" позлаћену медаљу (излагач Мирослав Петровић), док су Александар Крстић и Георг Немет добили сребрне медаље за авионску пошту Југославије и авионску пошту Мађарске. Наш млади излагач Иван Пешевски награђен је бронзаном медаљом за збирку максимум карата са туристичким мотивима Југославије. Када је реч о филателији са нашег подручја треба поменути и изузетно вредне збирке из других земаља: наш земљак из Швајцарске, др Кардош, представио је збирке које су добиле висока признања: збирка Кнежевине Србије – велику златну медаљу чиме се сврстала у врх светске филателије по квалитету, реткостима, богатству материјала и начину презентације, док је предфилателистичка збирка добила велику позлаћену медаљу. Друга збирка која је представљала српску филателију дошла је из Мадрида: у њој се налази фамозни пар тете-беш Миланчића те је донела златну медаљу власнику, Ангели Руиз Вегас. На изложби је приказана и збирка Босне и Херцеговине чији је власник Немац Клаус Вајда награђен такође златном медаљом. Као што се види, доминирале су збирке Србије које су високо оцењене, чиме је наша филателија постигла запажен успех и стекла, односно потврдила свој завидан реноме који ужива на најширим филателистичким просторима света у веома јакој међународној конкуренцији.

Др Војислав Мићовић, Београд

Са штедном књижицом Поштанске Штедионице, штедите и новац и време.

34