Filatelista

Ипг. Мирослав Хагер, Беч

РАТ У ПРЕТХОДНОЈ ЈУГОСЛАВИЈИ НА ИЗЛОЖБИ У БЕЧУ

Од 25. до 25. октобра 1995. одржана је у Бечу филателистичка изложба - салон, У рашгу Ш, на којој је уз мноштво експоната из Аустрије и Немачке била изложена и збирка "Поштапски саобраћај на ратом захваћеним подручјима бивше Југославије, 1991 - 1995" аутора овог паписа.

У седам витрина, па осамдесет четири листа, збирка је била подељена тако да па што је могуће јаспији пачип прикаже, уз мапе и хрополошки развој, прекид и успоставу поштанског саобраћаја на новонасталим територијама. Изложени материјал омогућио је праћење доставе поштанских пошиљки преко разних хуманитарних оргапизација, Дрвепог крста, добротвора и цркве, појаву коресподепције и употребу првих марака Републике Српске Крајине, Републике (Српске пи Херцег-Босне. затим појаву O ИЕ мешовитих франкатура. рукописних ознака паплаћене поштарипе. "А" и "К" марака - свега опога што карактерише поштански саобраћај тог дела паше RA домовипе:

Посебап део збирке чини пошта УНПРОФОР-а, коппених јединица плавих шлемова, НАТО бродова и ваздушпих снага са ратом захваћене територије као и њихових центара у Србији. Хрватској и Македопији. Мониторске мисије посматрача из Босне и Хрватске као и трупе па Дупаву, које су падгледале блокаду по из Италије коптролисале ваздушии простор такође су део ове збирке.

Указао сам па велики процепат злоупотребе и мапипуписања (овом поштом. Процељујем да је 90 одсто писама кривотворепо рукама наших "мајстора"

Иптересовање за изложбу било је огромпо, јер је отворена на Дап Републике, у дештру Беча, у Великој сали Градске већџице, уз параду и пародпо славље. Збирка је добила почасну медаљу града Беча. златну медаљу у рапгу Ш, и сребрну у рангу И (нако овај рапг није био предвиђеп и официјелпо најављен). Ма молбу Аустријског филателистичког савеза, збирка је шестог повембра још једном представљена.

Шаљући вам овај извештај користим прилику да се захвалим свим пријатељима колекинопарима па помоћи приликом пабавке материјала и па подршци коју сам имао за свој рад, који је залазио у област која пије моја филателистичка специјалпост.

NORWEX 97

World Philatelic Exhibition San Francisco, California 29 May- 8 June

INTERNATIONAL STAMP EXHIBITION

"74.LVTIHdONHHV # AHO.LSIH TV.LSOd

OSLO 16.-21.4.1997<