Filatelista

ЈУФИЗ УШ - КОМЕНТАРИ И ОЦЕНЕ

ИЗЛОЖБА С УКУСОМ ПРАЗНИКА

Када једна велика изложба, иза себе остави доста опречних мишљења и на известан начин подели стручњаке, у погледу свог домета, онда је то не само знак значајног интересовања које је за њу показано, већ и наговештај веома ангажованог односа у корист филателије. То се управо догодило са ЈУФИЗ-ом УШ који није престао да буде актуелан и после поделе награда и службеног завршетка изложбе.

Неколико пута утврђиван па затим мењан термин отварања, да би на крају било промењено и само место одржавања изложбе, нису прошли без утицаја на броји квалитет збирки које су биле изложене. Чак девет излагача су у последњем моменту отказали учешће. Међу њима су и они чије би збирке. како се процењује, конкурисале за високе награде. У таквим околностима нађено је решење, да се кроз нешто блажи селекциони критеријум прихвате и.оне збирке, које по свом крајњем домету не могу попети више од "потврде о учешћу". Остаје питање: да ли је таква одлука донесена на уштрб квалитета2 Мислимо да није, јер се ради о свега 2 или 3 одсто изложеног материјала, који није могао битно утицати на укупну, веома повољну слику. Простор у којем је изложба постављена и сам распоред изложака унеколико су помогли да разлике између појединих збирки постану још изразитије. Можда је то и добро, јер се пе сме изгубити из вида да је сваки ЈУФИЗ такмичарска изложба, и да је коначно њен циљ да генерише квалитет уз врло строга правила излагања.

Међу филателистима, који у дужем периоду прате наше највеће изложбе, ЈУФИЗ МШ ће остати запамћен као изложба која је донела доста излагачког освежења. Домаћој филателистичкој јавности представљено је неколико нових збирки и излагачких имена, чија је промоција била више пего успешна. Поред тога, радује сазнање о значајном напретку већине излагача, у познавању филателистичког материјала, степену истраживања, презентацији и другим елементима значајним за композицију и крајњу оцену излошка. Видели смо збирке, које без сумње указују на постепепу обнову временом осиромашених домаћих филателистичких фондова. Споменимо само неке: "Црна Гора 1874 - 1913", Д. Јањетовића: "Босна и Херцеговина 1579 - 1905". Ђ. Радичевића; "Руком писане поште, ручпе ознаке и специјалне доставе, у Србији до 1866", М. Петровића... Поред наведених, још један број збирки, које су први пут изложене такође је веома солидно оцењен. Радује сазнање да се филателистички материјал, који је у једном дужем периоду масовно изношен из земље постепено враћа и попуњава ауторске фондове и захваљујући оваквим изложбама, као део културпог паслеђа, проналази свој пут до све бројније филателистичке публике. На овој изложби, могли смо видети филателистичке објекте, који по свом историјском садржају и естетској вредности заслужују изузетну пажњу.

Велика златна медаља и Велика награда (Гран при) додељена је г. Георгу Немету из Кикинде, за изложак "Кнежевина Србија". Истом излагачу припало још једно "велико злато", за изложак "Мађарска ваздушна пошта до 1939. године". У пајужем избору за велику пационалну награду, налазио се и изложак "Црна Гора 1874 - 1913", г. Д. Јањетовића.