Filatelista

РЕАГОВАЊА

Проф. др Милорад Јосиповић, Београд

ЈУФИЗ УШ - ПРОПУСТИ И ДИЛЕМЕ

Савез филателиста Југославије организовао је своју осму изложбу, настављајући тиме традицију презентирања сакупљачког потенцијала у нашој земљи. Мора се рећи да је изложба генерално успела (иако је сала Цептралног клуба Војске Југославије била мрачна и неподесна) пре свега због завидног броја излагача, будући да је после више одлагања и необавештавања од стране оргапизатора своје збирке изложило 63 излагача, док су њих 9 у последњем моменту одустали.

С друге страпе, па овој филателистичкој манифестацији, дошле су до изражаја пеке нелогичности и пропусти па које желим да скренем пажњу, с уверењем да изложбе оваквог формата морају да избегпу замку полуприватних локалних мапифестација. У супротном изложбе ће се сводити на велики број пеприпремљепих и пеобавештепих излагача, на рачун све мањег броја квалитетних збирки (жири је дужан да из едукативних разлога преда излагачима оцељивачке листове са бројем бодова и примедбом за даље излагање). Кад па ово подсећам мислим па већ уочепу појаву да се један број излагача, са врло квалитетним материјалом, који је учествовао па прошлој изложби "ЈУФИЗ УП" није излагао овога пута, а немали број излагача се углавном одазвао да излаже па овој изложби из разлога шире друштвене оправдапости и популаризације свог омиљепог хобија.

Желео бих да поставим пека питања која су предмет дискусија ширег круга квалификованих сакупљача и познавалаца, с којима сам имао више сусрета по завршетку "ЈУФИЗ МИШ", знајући да незадовољство изазвапо оцењивањем изложака не мора увек да буде оправдано.

У филателији, као и у фудбалу СУДИЈСКА ЈЕ ЗАДЊА, допадало се то песком или пе. Ипак у пракси, утакмицу пе суди увек један исти судија. Липијске судије се такође мењају, али то пије одлучујуће. О успеху суђења и тока утакмице пе одлучује Председник Фудбалског савеза, већ стручна тела која могу судију похвалити или суспендовати. Будући ла је у филателији оцењивање жирија једна врста суђења, мислим да састављање и потом оцењивање рада жирија, у садашњим условима, има призвук затварања у ужи круг утицајних личности, па смо па пример били присутни додели златних и других високих признања за рад жирија, у момепту када пису постојали елементи за оцепу успешности њиховог рада па "ЈУФИЗУ МИШ" (испада да је жири сам себе "позлатио"). Аргумент често истицап у јелном делу филателистичке јавности: да пико пије меродаван и квалификован за оцепу рада жирија звучи као прикривепа жеља за приватизацијом Савеза филателиста Југославије и свођење рада ове оргапизације па затворсни круг експерата. Међутим, пропусти у оцењивању говоре другачије. Ево пекдлико примера:

i. Пије јаспо због чега је па Осмој југословенској филателистичкој изложби, у почаспој класи (не разумем каква се част овим исказује) омогућено излагање старих