Filatelista

СЕНТА ·

У прошлом броју "Филателисте" споменуто је да је проблем са "великом и малом" Сентом стигао и до Уставног суда Југославије. У наставку доносимо Решење, које је објављено у "Службеном листу СФРЈ". Ту се јасно види ко је тужио и шта је предмет тужбе, мада само Решење говори о обустављању поступка пред Уставним судом. Одавде је јасан статус марака "Сенте", барем код Уставног суда, као и начин њиховог накнадног увршћивања у "Каталог поштанских марака југословенских земаља за 1968. годину, које је уследило 24. године након изласка ове серије.

РЕШЕЊЕ

о обустављању поступка за оцењивање законитости решења генералног директора Заједнице југословенских пошта, телеграфа и телефона на основу кога се признаје својство поштанским маркама прештампаних у Сенти

1. "Друштво филателиста тематичара", Сарајево поднело је захтев да Уставни суд Југославије покрене поступак за оцењивање уставности и законитости Решења генералног директора Заједнице југословенских ПТТ-а, број 02-692/1 од 25. децембра 1967. године, на основу кога се поштанским маркама прештампаним у Сенти октобра 1944. године са уцртаном црвеном звездом и натписом: "8. Х 1944. Југославија“ признаје својство поштанских марака.

У представци се наводи да је Решењем генералног директора признато прештампаним маркама својство редовних поштанских марака иако је Министарство пошта, телеграфа и телефона ДФ Југославије актом број 7781 од 12. септембра 1945. констатовало да се такво својство том издању марака не може признати. Са лановиштва колекционарства, тврди подносилац представке, акт генералног директора има посебно штетне последице, јер ће том издању знатно порасти колекционарска цена. Такође се истиче да за фукционисање поштанског саобраћаја то издање марака нема никаквог значења као и да Решење број 02-692/1 од 25. децембра 1967. године није званично објављено, него је о том решењу упозната јавност само путем "Каталог поштанских марака југословенских земаља" за 1968. годину, који је издао Биро за поштанске марке Заједнице југословенских пошта, телеграфа и телефона.

Уставни суд Југославије, опењујући сагласност наведеног решења са Законом о организацији југословенских ПТТ-а, нашао је да има основа за испитивање законитости Решења. Суд је у претходном поступку утврдио да Министарство пошта, телеграфа и телефона актом број 7781 У1-45 од 12. септембра 1945. године није признало својство поштанских марака спорном издању ("Службени лист ДФЈ" 74/45).