Filatelista

12

У просторијама на углу Поп Лукине и Космајске улице били смо од 1967. до 1971. године, а затим у старој општини у Узун Мирковој. Хотел "Метропол", где смо се састајали у периоду 1975-78. године, била је једна од најбољих локација наших састанака. У ове три последње локације организоване су повремено и аукције марака, као и томбола, а чист приход је био намењен зидању "Дома филателиста", што на жалост до данас није остварено.

Врло лепа била је и локација у хотелу "Славија" од 1979. до 1982. године. После тога састанци једно кратко време били су у ресторану "Скадарлија", где су услови били доста лоши. И коначно, од 1983. године па до данас састанци се одржавају у просторијама Савеза глувих на другом спрату у Улици Светог Саве број 16.

По правилу, састанци су се увек одржавали недељом, а у току седмице једно време четвртком, а затим средом.

Независно од ових састанака, почев од 1981. године, организују се састанци у хотелу "Југославија". То су заједнички састанци филателиста, нумизматичара и колекционара антике. Првих десетак година ту се сакупљало доста филателиста из претходне Југославије, а нису били ретки ни гости из иностранства. У почетку су одржавани два пута годишње, a ON 1995. више пута у току године. На њима се повремено врши и промоција нових издања марака "Југомарке".

Поред састанака на нивоу града, поједина друштва одржавала су своје састанке у току недеље у разним крајевима Београда. Састанци су се одржавали повремено и у оквиру великих филателистичких или других догађаја, пре свега за време филателистичких изложби,

Мада то није био циљ овог написа, сакупљајући податке о нашим састанцима после 1945. године, сазнао сам понешто но окупљању филателиста пре другог светског рата, као и за време рата.

Нова зграда београдске поште 1 у Таковској улици подигнута је 1936. године. Одмах по њеном отварању, у пријатном, загрејаном и светлом простору, а у близиНи шалтера за продају поштанских марака, почели су да се окупљају филателисти. Скоро да нијг било дана да их ту није било десетак да размењују и купују марке. Иначе, филателисти Cy cc тада сретали у познатој радњи "Ханмов" у пасажу на Теразијама број 36 (први пасаж ка Славији од зграде "Протокола"). Од 1939. године састанци су одржавани у кафани "Европа" и у "Малом Мањежу", што се наставило и у току рата, па и непосредно после њега.

Можда је занимљиво поменути да су се просторије Савеза филателиста Србије налазиле прво код "Фото-Зрака". Крајем 1951. године канцеларија Савеза преселила се на трећи спрат Булевара Црвене армије број 1, на изласку из биоскопа "Београд", данас Пашићев трг. Почев од 1959. године па до данас просторије Савеза се налазе у Сремској улици број 6 на четвртом спрату.

НАБ. Неких од података изнетих У овом чланку сетио сам се лично, а многе од Њих сазнао сам од колега, па им на томе захваљујем. Жеља ми је била да овај чланак подстакне и друге сакупљаче да напишу своја сећања из историје наше филателије, као и о појединим личностима које су допринеле њеном развоју.