Filatelista

53

подсетник без већих претензија". БИБ ЛИ

"Кућа Бошковић“ је прошле године издала и "Каталог посебности - свеска У1", која на 24 стране даје приказ специјалитета - грешака на реловним маркама "Поштанског саобраћаја" почев од прве, која је изашла марта 1986. године, закључно са издањем од 18. октобра 1993. године.

Зоран Бошковић наставља и са издавањем огласно-информативног листа "Берза филателије". У овој години изашли су бројеви 11 и 12.

3:

о

УГИФУаЈО

КАТАЛОГ ТЕЛЕКАРТИЦА ЈУГОСЛАВИЈЕ

У нашој земљи сакупљање телефонских картица још ни приближно није нашло

оно место које има у десетинама земаља света. Да би се стање барем донекле поправило Јавно предузеће ПТТ саобраћаја "Србија" издало је "Каталог телекартица Југославије“. У Каталогу, који је једини ове врсте код нас, укључене су све познате врсте телефонских картица Југославије. Миља Мандић, аутор каталога, картице је католошки сврстала по типовима и варијантама. Уз податке као што су број

импулса, боја, серијски број, тираж и цена, свака картица је представљена сликом у боји. Каталог је технички одлично урађен на луксузном папиру и представља незаобилазно штиво за сваког сакупљача телефонских картица.

356

БЕОГРАД - СТО ГОДИНА НА ИЛУСТРОВАНИМ РАЗГЛЕДНИЦАМА

Монографија са горњим насловом обележава век постојања београдских разгледница. Представљено је око 600 разгледница, које су допуњене текстуалним делом: сећањима савременика са почетка века, фактографијом о променама урбаног изгледа главног града и легендом употребљених примерака. Монографија садржи тридесетак тематских поглавља као што су: Доњи град, господске куће и краљевске резиденције, железничка и главна станица, Калемегдан, хотели, споменици и чесме, кафане и слично.

Аутор монографије је проф. Бранко Васиљевић, систематски сакупљач илустрованих поштанских карата и старих докумената везаних за српску прошлост. Издавач је "Ефпоп5 [тасорћјез" из Београда, а ову луксузно опремљену књигу штампао је "Риђи кшт".

36: