Filatelista

59

Филателистички каталози

Поред филателистичког материјала (марке, коверти, исечци и слично) и прибора (класери, пинцета, лупа итд) сваки филателиста морао би да има барем један каталог. Било какво сакупљање одређене теме (тематске збирке) или географске области (генералне збирке), скоро је незамисливо без каталога.

Филателистички каталог не може само да буде попис марака, које су поједине земље издале, нити листа издања са ценама. Каталог треба да пружи све оне информације филателистима, које су им потребне да одржи корак са савременим начином сакупљања марака.

Први каталози су се појавили скоро истовремено са првим сакупљачима, а развој филателије је условио да данас скоро свака земља издаје каталог. Њихова намена се временом такође мењала. Како су се области филателије шириле, тако се од првих каталога, који су више личили на попис марака са ценама, данас дошло до каталога, који по својој обради и систематизацији, пре свега у доношењу историјских и других релевант-

У В O Д У

о о пр е=х а

них чињаница превазилазе интересовање обичног сакупљача. Чак за поједина издања тешко је рећи да ли је то каталог или мала енциклопедија, без обзира што су филателистики објекти у њима сређени, нумерисани и са означеним ценама.

Тек уз помоћ каталога, као и остале филателистичке литературе, филателија постаје нешто више од обичног сакупљања марака, које се се често своди на просто ређање новитета неке земље. Један филателистички објекат постаје образовно, лтурно и васпитно средство тек када се прочитају подаци о њему у неком ката-

логу, постаје предмет филателистичког истраживања тек када се проуче његове основне карактеристике и особине које се могу сазнати на основу података из католога.

Као и марке и каталоге можемо класификовати на више начина. Филателистички каталог уопште не мора да се односи на марке, већ може да обрађује поштанске жигове, писма, долиснице и слично. Без обзира који су филателистички објекти у питању, по начину на који врши описивање тих објеката, каталоге можемо поделити на:

- опште каталоге и - специјалистичке каталоге.

Разлика између ове две врсте каталога огледа се у количини информација које

доносе. '