Filatelista

Иван Тангл, Друштво филателиста Новог Сада Промоција марака у Музеју Војводине

Поводом објављивања серије пригодних поштанских марака са темом музејски експонати, на којима су мотиви из поставке Музеја Војводине, одржана је промоција 18. новембра ове године у великој сали Музеја Војводине у Новом Саду. Током 1997. године ова угледна установа, настала 1992. године спајањем војвођанског музеја и Историјског музеја Војводине, пославља значајан јубилеј - 150 година свога постојања. |

Промоција пригодних поштанских марака "Музејски експонати" из Археолошке збирке Музеја Војводине присуствовали су помоћник генералног директора Ј! ПТТ г-дин Ј. Рељин, који је извршио и промоцију издања, представници ДП "Југомарка" директор г-дин Н. Килибарда и Р. Бојанић, академски сликар из Београда - аутор графичког решења марака, председник СФ Србије г-дин В. Мојсовић, као и већи број посетилаца, поклоника музеја и филателије.

Присутне је поздравио домаћин, директор Музеја Војводине, др Љ. Церовић, говорећи о настанку и раду Музеја. Директор ЈП ПТТ за Нови Сад, г-дин Д. Ђукић поменуо је досадашњу и најавио будућу сарадњу Поште и Музеја. Скупу се обратно и председник Друштва филателиста Новог Сада, г-дин Д. Вујошевић. Промоцију издања пратио је пригодан уметнички програм.

За промоцију марака и јубилеј Музеја Војводине, ДФ Новог Сада и Музеј су припремили:

- четири разгледнице са одговарајућим мотвима,

7 четири максимум карте са жигом 12. 11. 1997., даном објављивања серије ових марака;

– два пригодна жига, први са датумом 12. 11. 1997. (мотив позлаћеног шлема из Брескова), а други са датумом 18. 11. 1997. (са мотивом зграде Музеја што је истовремено и амблем установе), - два пригодна коверта поводом промоције и јубилеја, са жигом 18. 11. 1997.

Због значаја јубилеја, на молбу Музеја Војводине и Друштва филателист Новог Сада, од стране ЈП ПТТ у Новом Саду одобрено је машинско жигосање у златотиску и сребротиску ограничене количине поменутог материјала.

Комплети ових успелих издања могу се набавити преко Друштва филателиста Новог Сада, ПЛ. 57, 21121 Нови Сад, као и код благајника Друштва, г-дина П. Јовановића (кућни телефон 021/396-696).

У поводу промоције организована је посебно занимљива пригодна филателистичка изложба на тему "Уметност", којом је г-дин Д. Петровић,