Filatelista

20

филателиста из Новог Сада, представио део своје колекције.

На шест паноа приказана су досадашња издања југословенских марака на тему "Музејски експонати", кроз археологију, нумизматику, етнологију, сликарство, вајарство, поштанску историју и другу културну баштину нашег поднебља. Изложени материјал покрива раздобље човековог трајања и деловања током осам хиљада година, са налазима и предметима из доба палеолита, неолита, гвозденог доба, настављеног преко хеленске и римске епохе, и кроз средњи век до најновијег доба. Уз пригодна поштанска издања, укомпонован је разноврстан материјал састављен од путовалих писама, максимум карата, дописница, пригодних коверата и жигова. Истовремено има још довољно простора да се ова збирка надогради и допуни.

На појединачним паноима представили су се издавач и промотер ДП "Југомарка" из Београда, са маркама и својим пригодним ковертама и ДФ Новог Сада са пратећим промотивним издањима пригодних коверата и максимум карата Друштва.

Др Јован Величковић Реткости Кнежевине Србије на аукцији у Швајцарској

На аукцији фирме Фелдман С.А.- одржаној у трећој недељи новембра у Цириху променуле су власника две врхунске реткости Кнежевине Србије:

Пар незупчаних новинских марака са ликом Кнеза Милана из 1872. године on | паре у жутој боји, једна марка у изврнутом (!еге-ђесће) положају продата је за 75.000 + 15% швајцарских франака. Исти пар био је на аукцији пре око 5 године, када је постигнута цена од око 60.000 Сфрс (видети насловну страну "Филателисте“ број 217/18 од марта 1995. године). За овај пар је у међувремено експертизом несумњиво утврђено да припада редовном штампању ових марака из 1872. године.

Другу реткост претставља неупотребљена и незупчана новинска марка са ликом кнеза Михајла од 1 паре у бледомаслинастој боји, тзв. треће штампање из 1869. године, према каталогу Југомарке број 18. Анонимни купац је за марку платио износ од 8625 Сфрс што, колико знам, преставља највећи износ који је икад плаћен за појединачну марку Србије. До данас је познато мање од 10 примерака ове марке у неупотребљеном стању за које се мање више зна у којим се збиркама налазе. Сада продата марка претставља један од најлепших до сада виђених комада, са типичном грешком у плочи, тачка и црта иза ознаке вредности, са широким рубовима и свежом бојом. Постојање ово марке није било познато међу сакупљачима Србије

(видети слику на насловној страни).