Filatelista

22

Ако изложак приказује само прва два издања једне земље, као што ће бити приказана само прва два издања Египта, није лако приказати општи развој поштанске службе. Због тога изложак треба да прикаже аспекте поштанске историје ова два издања као једну целину, показујући како треба да буду описани да би назначили важне аспекте поштанског времена тог периода, и уклапајући ове елементе заједно са уводним листом.

"Добра" верзија уводног листа, која ће бити приказана, показује како то може да се уради исправно, док "лоша" верзија приказује како недостатак знања и правилног размишљања може да обезвреди добар материјал.

Пол Х. Јенсен

Увод

Право да могу да учествују на изложбама под организацијом ФИП-е излагачи су стекли на својим националним изложбама. Међутим, када се њихови излошци оцењују по правилима ФИП-е тада многи излошци не успевају да освоје највећу награду коју експонат објективно заслужује и то управо због неразумевања ФИП-иних правила за излагање и оцењивање>

Ова публикација покушава да прикаже неке од грешака које праве излагачи и да понуди неке сугестије како ове грешке избећи.

Жири треба да погледа материјал који се овде доноси као развијање и разјашњавање различитих идеја наведених у Правилима за оцењивање. Специфични примери исправног и неисправног коришћења истог материјала требали би да помогну у бољем разумевању ових концепата за оцењивање. Вероватно ће неки од ових примера помоћи жирију да пружи боља објашњења излагачу у вези његове збирке, због чега је дата одређена медаља и како изложак може да се побољшао.

Читаоца, без обзира да ли је члан жирија, излагач или само заинтересовани филателиста, треба да упозоримо да на једној изложби не постоји најбољи начин да се било шта уради, па сходно томе ове савете треба сматрати као основу која служи излагачу у припреми излошка са својим материјалом, као и жирију у процењивању излошка. Нема сумње да постоје и друга, једнако вредна правила за приказивање филателистичког материјала, која су често специфична за поједине земље или филателистичке области које се приказују.

Материјал, који је за ову прилику изабран, представља изложак раног Египта. Ова област је изабрана уместо других, које излагачи боље познају, као што су Француска, Швајцарска или Велика Британија, да би се избегао сукоб са унапред створеним ставовима и предрасудама при излагању.

Овај покушај је учињен и да би се искористио један филателистички материјал за више класа излагања. Због тога може се видети како се једно писмо излаже не " само у добром или лошем излошку Традиционалне филателије већ и'у Поштанској