Filatelista

21

Како приказати уводни лист на изложби

Намера нам је да прикажемо неке од основних аспеката излагања изложака у класама Традиционалне филателије и Поштанске историје на основу критеријума ФИП-е. Надамо се да ће упуства, која овом приликом дајемо, помоћи не само филателистима који излажу у класи Традиционалне филателије или Поштанске историје већ и осталим излагачима. Са друге стране, у тексту су дате фусноте тако да га могу разумети и сакупљачи, који нису дубље ушли у филателистичке воде, и самим тим сазнати нешто више о свом хобију.

Текст, који овде једним делом доносимо, је преузет из публикације Међународног удружења филателиста - ФИП-е са средиштем у Цириху издате 1993. године. Публикацију су написали Роберт П. Оденвелер, председник ФИП комисије за традиционалну филателију и Пол Х. Јенсен, председник ФИП комисије за поштанску историју, а објављена је у издању Удружења филателиста Кинеског Тајпеха.

Водич за излагање и оцењивање традиционалне филателије и поштанске историје

Неколико запажања о разликама приликом излагања у класама Традиционалне филателије и Поштанске историје могу бити од користи. У већини случајева Поштанска историја је ближа тематској филателији него Традиционална филателија. Традиционална филателија може да покрива све области филателије и може да укључује скоро све из предфилателије, као и званично или незванично! издате марке, жигове, поштанске целине“ и сав остали филателистички материјал. Изложак у Традиционалној филателији се често приказује хронолошки или по издањима. Технички аспект, укључујући штампу и варијетете је важан као и одговарајућа употреба марака на поштанским целинама.

У излошку Поштанске историје приказ општег развоја поштанске службе има најважнију улогу. Он показује рад поште. Поштанске марке на ковертима и остали материјал су заиста само део приказивања и потврђивања поштанске тарифе. Поштанске марке нису важне само због себе самих, већ укључивање ретких марака и марака са грешкама на исправно коришћеној целини ће додати општој важности и степену реткости самог излошка. Изнад свега, целине би требало да буду

потпуно анализиране у свим поштанским аспектима и то треба јасно да се прикаже опису целине.

За изложак који приказује жигове (маркофилија) јасно је да ће се у први план ставити жигови, обични или рукописни“, било да су служили за поништавање поштанских марака или у друге поштанске сврхе“. Жигови могу бити прикази само на поштанској марци, али жигови на исечцима или целинама ће свакако повећати занимљивост излошка и вероватно допринети једном излошку на значају, квалитету, реткости и показати боље познавање изложеног материјала.